ONG-urile de media condamnă decizia Executivului de a numi în funcția de director al companiei MIR o persoană comodă guvernării

Anticoruptie.md
14/10/2016
Valeriu Reniță Foto: CIJM

Mai multe organizații de media se arată nemulțumite de decizia de a propune Consiliului director al Companiei Teleradio MIR să-l numească în această funcție pe Valeriu Reniță, jurnalist și fost purtător de cuvânt al ex-președintelui Vladimir Voronin. Asta după ce joi, 12 octombrie, Cabinetul de Miniștri a decis să-l demită pe Ion Terguță de la conducerea companiei. ONG-urile au semnat o declarație susțin că la mijloc ar sta interesele unor guvernanți de a subordona presa. 

„Organizațiile de media din Republica Moldova califică decizia Guvernului din 12 octombrie curent drept o reacție de răspuns la criticile pe care jurnalistul le aduce adesea la adresa actualei guvernări, la poziția tranșantă pe care acesta a luat-o în probleme stringente pentru mass-media din Moldova, cum sunt concentrarea presei în mâinile unui grup de oameni politici, monopolul de pe piața publicității etc.”, se spune în apelul lansat de organizațiile non-guvernamentale. 

Potrivit semnatarilor, numirea lui Reniță face parte din strategia actualei guvernări de a-și subordona cât mai multe instituții de presă și a le transforma într-o portavoce a puterii, contribuind la creșterea concentrării mass-media. Totodată, aceștia cer ca Guvernul să-și revadă decizia. 

„Compania MIR emite 24 din 24 de ore pe teritoriile majorităţii ţărilor din cadrul CSI, în fața a zeci de milioane de telespectatori, de aceea este foarte important ca postul să reflecte corect și echidistant realitatea din Republica Moldova. Totodată, atragem atenția conducerii companiei MIR că prin înlăturarea de către Guvern a jurnalistului Ion Terguță din postul de director al companiei MIR s-a comis un act de inechitate, la baza căruia stau nu motive legate de profesionalism, ci interesul unor guvernanți de a-și subordona presa”, se mai spune în declarație.  

În același timp, compania MIR a publicat o reacție în care susține că administrația nu s-a adresat cu vreo solicitare către Guvern privind eliberarea lui Ion Terguță din funcția de director. „În cei aproape 25 de ani de activitate al companiei MIR, Consiliul director nu s-a adresat niciunei guvernări cu solicitări să scoată sau să numească vreounul din directori”, mai spun cei de la MIR. „În calitate de membru al Consiliului director al TRCI MIR, declar că nu există o decizie privind demiterea mea din funcție. Mai mult, Consiliul director nu a solicitat Guvernului RM să opereze modificări de personal”, a reacționat, la rândul său, Ion Terguță, într-o postare pe pagina sa de Facebook. 

Contactat de portalul Anticoruptie.md, Valeriu Reniță nu a răspuns la telefon. 

Anticoruptie.md
14/10/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii