Opinii // Eliberarea lui Ilan Şor, „o palmă zdravănă trasă mersului investigaţiei fraudei bancare"

Anticoruptie.md
05/08/2016
Ilan Şor. Foto: Ziarul Naţional

Eliberarea lui Ilan Şor din izolatorul Centrului Naţional Anticorupţie şi plasarea omului de afaceri în arest la domiciliu este intens comentată pe reţelele de socializare. Igor Munteanu, director executiv al IDIS „Viitorul", consideră, de exemplu, că decizia magistraţilor de la Curtea de Apel Chişinău este „o palmă zdravănă trasă mersului investigaţiei fraudei bancare". 

„Un Ilan Șor eliberat pe motiv că are indigestie de la lintea din farfuria detenției sale provizorii este o palmă zdravănă trasă mersului investigației frarudei bancare (BEM) și un motiv profund de protest din partea cetățeanului revoltat. Indiferent cum își spun astăzi unii procurori Anticorupţie, unii dintre ei nu-și vor putea niciodată învinge inhibițiile. Un sistem ocupat de inhibați produce corupție pe bandă rulantă pentru că impostura naște haos și elimină performanța”, susține fostul ambasador al Republicii Moldova în SUA.

Maia Sandu, liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate, susţine că Justiția moldovenească și-a arătat încă o dată fața „umană". „Ilan Şor, executorul furtului miliardului, așa cum îl prezintă raportul Kroll, a fost trecut în arest la domiciliu. O dovadă în plus că organele de drept nu se ocupă de investigarea furturilor bancare, ci, mai degrabă, se îngrijesc de protejarea beneficiarilor acestora. Justiția și-a pierdut ultimul dram de credibilitate. O guvernare coruptă nu are cum să lupte cu corupția", scrie Maia Sandu.

Jurnalista Angela Gonţa, fosta soţie a liberal-democratului Vlad Filat, condamnat la nouă ani de închisoare, prezintă în context o listă a persoanelor reţinute, arestate sau condamnate în mai multe dosare de rezonanţă şi care ar arăta că Justiţia din Republica Moldova este selectivă. „Eu, dacă aș fi procuror, aș cere ca toți să fie cercetați în libertate, pe cauțiune, iar suma cerută ar fi în funcție de prejudiciile aduse statului. A încălcat - banii rămân la stat, suspectul - în arest. Nu de alta, dar întreținerea lor costa și tot statul trebuie să plătească”, scrie Angela Gonța.

 

 

Anticoruptie.md
05/08/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii