Opt procurori, vizați în cauze contravenționale privind depunerea tardivă a declarațiilor de avere și interese personale

Anticoruptie.md
09/09/2019
Foto-simbol

Inspectorii din cadrul Autorității Naționale de Integritate (ANI) au inițiat cauze contravenționale legate de depunerea tardivă a declarației de avere și interese personale în privința a opt procurori. Până în prezent, au fost deja achitate două amenzi.

Potrivit unui comunicat al ANI, inspectorii au verificat, până în prezent, mai mult de 300 de declarații de avere și interese personale ale procurorilor, pentru 2018, și s-au autosesizat în 44 de situații pe marginea cărora urmează să fie inițiate controale ale averilor și intereselor personale. La baza autosesizărilor a stat depunerea tardivă a declarației, precum și lipsa unor date din declarația de avere și interese personale, pentru 2018.

Amintim că, la mijlocul lunii august, ANI anunța că opt judecători, care au completat tardiv declarațiile de avere și interese personale, pentru anul 2018, riscă amenzi contravenționale. „În urma verificărilor prealabile, inspectorii s-au autosesizat în 24 de cazuri, fiind inițiate șase controale aprofundate ale averilor și intereselor personale. Analiza celor aproximativ 400 de declarații ale judecătorilor pentru anul precedent a arătat că deși la capitolul formă și conținut acestea corespund cerințelor, un neajuns important este legislația permisivă. Conform prevederilor legale, în declarație se indică valoarea contractuală a bunului, care este adesea diminuată semnificativ în raport cu valoarea reală sau de piață”, menționa sursa citată.

Anticoruptie.md
09/09/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii