Optimizarea hărții judecătorești: construirea și renovarea clădirilor instanțelor va costa circa 1,6 miliarde lei

Anticoruptie.md
03/11/2016
Foto simbol Sursa: Adevarul.ro

Procesul de optimizare a hărții judecătorești, care prevede inclusiv construcția sau renovarea mai multor clădiri ale instanțelor din țară, ar urma să coste circa 1,6 miliarde de lei. Planul ce include cheltuielile necesare a fost aprobat de Cabinetul de Miniștri în cadrul ședinței de miercuri, 2 noiembrie, în contextul noii legi privind reorganizarea instanțelor judecătorești, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2017.

Potrivit planului, procesul de construire a clădirilor noi pentru unele instanțe și de renovare a clădirilor vechi în cazul altora se va desfășura în patru etape și va dura zece ani. Bunăoară, în 2017, urmează să fie finisată clădirea Judecătoriei Ungheni și să se identifice terenurile pentru construcția judecătoriilor noi. Procesul se va încheia în 2027, cu construcția judecătoriilor Anenii Noi, Criuleni și Cimișlia. Autoritățile spun că vor fi utilizate atât resurse din bugetul din stat, cât și din granturi sau împrumuturi externe. 

Legea în baza căreia urmează să fie reorganizat sistemul instanțelor judecătorești a fost aprobată în aprilie 2016. Astfel, de la 44, câte sunt în prezent, în anul 2027 vor rămâne doar 15 judecătorii. Potrivit noilor prevederi, tot până în 2027, va fi creată, prin fuzionarea judecătoriilor de sector, Judecătoria Chișinău. În schimb, vor dispărea Judecătoria Militară și Judecătoria Comercială de Circumscripție. 

Anterior, experții din societatea civilă au accentuat că reforma este necesară. „Optimizarea va crea condiții pentru creșterea calității actului de justiție și eficienței cheltuirii banilor publici. Desigur că acestea vor putea fi atinse doar dacă legea va fi implementată cu bună credință și de oameni integri”, a comentat Nadejda Hriptievschi de la Centrul de Resurse Juridice. Potrivit CRJM, micșorarea numărului de instanțe va ajuta autoritățile să economisească sume importante din bugetul public, va asigura condiţii de muncă adecvate pentru judecători şi va îmbunătăţi calitatea actului de justiţie prin specializarea magistraţilor. Experții au ilustrat avantajele prin intermediul unui infografic. 

Mai mulți magistrați au criticat însă proiectul. De exemplu, Oleg Melniciuc, președintele Judecătoriei sectorului Râșcani al Capitalei, a menționat că optimizarea hărții judecătorești va fi un eșec total. „Înțelegem că se încearcă anumite economii, dar eu vă asigur că vor fi costuri mai mari și o incomoditate enormă a justițiabililor. Justiția nu trebuie să fie ieftină, ci echitabilă”, a punctat magistratul.

Hotărârea ce prevede Planul de construirea a clădirilor noi și renovare a celor existente urmează a fi dezbătută în Legislativ. 

Anticoruptie.md
03/11/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii