Organizația Globală a Parlamentarilor împotriva Corupției vrea să deschidă o filială la Chişinău

Anticoruptie.md
12/04/2016
John Glass Williams, la întrevederea cu Andrian Candu Foto: parlament.md

Organizația Globală a Parlamentarilor împotriva Corupției (GOPAC) intenţionează să creeze o filială în Republica Moldova. Anunţul a fost făcut de către fondatorul şi preşedintele emerit al ONG-ului, John Glass Williams, în cadrul unei întrevederi cu preşedintele Parlamentului Andrian Candu.

GOPAC este o reţea internaţională de foşti şi actuali parlamentari din peste 50 de ţări ale lumii, axaţi exclusiv pe combaterea corupţiei. Potrivit lui Williams, scopul filialei care ar urma să fie deschisă la Chişinău ar consta în oferirea asistenței și dezvoltarea capacităților deputaţilor privind supravegherea instituțiilor responsabile de lupta cu flagelul corupţiei.

„Salutăm inițiativa Republicii Moldova de a se alătura eforturilor parlamentarilor la nivel internațional în lupta cu corupția. GOPAC este o rețea globală, care reunește parlamentari din toată lumea și poate oferi expertiză deputaților în realizarea agendei anticorupție a țării”, a declarat John Glass Williams în cadrl întrevederii.

În timpul discuţiilor, Candu a amintit despre Planul de Acțiuni pentru prevenirea şi lupta cu corupția și Codul de conduită și etică pentru deputați, două documente care ar urma să fie adoptate în timpul apropiat. Totodată, şeful Parlamentului a anunţat şi despre crearea unui Grup de lucru anticorupție între Legislativ și societatea civilă, care ar asigura o mai mare deschidere a instituției față de cetățeni.

Deşi lupta cu corupţia este declarată o prioritate a actualei guvernări, societatea civilă a criticat în repetate rânduri ineficienţa acesteia în combaterea flagelului. Bunăoară, la cinci ani de la adoptarea Strategiei Naţionale Anticorupţie (SNA), mai mult de jumătate din rezultatele care urmau să apară nu au fost obţinute, arată raportul de evaluare a implementării Strategiei. Potrivit oficialilor care au analizat starea de lucruri în domeniu, printre factorii care au dus la restanţe atât de mari se numără instabilitatea politică, lipsa suportului financiar, planificarea defectuoasă, complexitatea documentului, dar și schimbările instituționale.

Totodată, în ultimul raport privind Indicele Percepţiei Corupţiei în lume, Transparency International constată că, în Moldova, mai mult ca niciodată, a devenit vizibilă legătura dintre corupţie şi capturarea instituţiilor statului.  „Căderea în cascadă a trei guvernări, multiplele carenţe în realizarea Strategiei Naţionale Anticorupţie, a Strategiei de reformare a Sectorului Justiţiei şi a Acordului de Asociere Republica Moldova – UE au diminuat încrederea populaţiei în capacitatea guvernanţilor de a face faţă fenomenului”, concluzionează experţii. 

La începutul lunii februarie, organizațiile neguvernamentale active în domeniul transparenței și anticorupție au refuzat să ia spre depozitare declarațiile de integritate semnate de membrii Guvernului Filip, pe motiv că au fost semnate în secret, fără prezența jurnaliștilor și reprezentanților societății civile

Anticoruptie.md
12/04/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii