Paradă cu altercații în PMAN. Polițiștii au folosit gaze lacrimogene împotriva cetățenilor

Anticoruptie.md
27/08/2016
sursa foto: Europa Libera

Evenimentele dedicate celei de-a 25 aniversare de la proclamarea independenței Republicii Moldova au început cu îmbrânceli și altercații între polițiști și cei circa 300 de protestatari adunați de campania #NuMăTem. Oamenii care au venit în Piața Marii Adunări Naționale pentru a protesta împotriva actualei guvernări au fost opriți de polițiști să se apropie de locul desfășurării Paradei militare, dedicate Zilei Independenței. Protestatarii au fost stropiți cu gaze lacrimogene. Au avut de suferit și polițiști din primul cordon, care și-au acoperit fețele cu echipamentul din dotare.

Sute de polițiști au fost mobilizați pentru a asigura ordinea publică. Cetățenii care au venit să urmărească spectacolul din centrul Capitalei s-au declarat surprinși de numărul mare de oameni ai legii și indignați de faptul că au fost izolați de guvernanți printr-un gard instalat în PMAN. Potrivit Ziarului de Gardă, câțiva semnatari ai Declarației de Independență nu au fost lăsați de polițiști să depună flori la monumentul lui Ștefan cel Mare.

Polițiștul care i-a oprit din drum le-a cerut deputaților din primul Parlament să înconjoare PMAN pentru a ajunge la monument prin altă parte. „Pentru cine ați organizat evenimentele de astăzi? Noi tot suntem cetățenii acestei țări. Nu pentru așa țară am semnat. Haideți acasă!”, a spus unul dintre semnatarii Declarației de Independență.

Protestul campaniei #NuMăTem a fost criticat de către premierul Pavel Filip și președintele Parlamentului Andrian Candu. „Cum poți să protestezi atunci când se intonează imnul și se dau onoruri. Este vorba despre simbolurile statalității care sunt blamate. Acești oameni nu au valori, iar partidele care stau în spate nu merită să existe în R. Moldova. Ele cu siguranță vor dispărea, așa cum au dispărut și alții care doreau răul R. Moldova”, a declarat Andrian Candu de pe scena instalată în PMAN.

Pavel Filip i-a criticat pe cei care încearcă să-și facă PR electoral în această zi, iar președintele Nicolae Timofti, care de asemenea se afla pe scena din fața Guvernului, a preferat să evite subiectul. 

Și liderul opoziției parlamentare, socialistul Igor Dodon, s-a disociat de protestul organizat în PMAN. „Eu sunt categoric împotriva încercărilor de destabilizare a situației. Noi am organizat sute de proteste. În ultimii trei-patru ani am organizat 500 de proteste. Organizarea protestelor astăzi, destabilizarea situației astăzi, este profanarea acestui simbol. Pentru că statul Republica Moldova are anumite simboluri. Are drapel, are stemă, are imn, are Ziua Independenței. Cea ce se întâmplă astăzi, încercarea de a bloca străzi ș.a.m.d., eu cred că nu face față nimănui”, a declarat Dodon într-un interviu pentru Europa Liberă.

Anticoruptie.md
27/08/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii