Paradise Papers // O investigație despre seifurile anonime ale Reginei Elisabeta, echipei lui Trump, ginerelui lui Putin și alte notorietăți

Anticoruptie.md
06/11/2017
Sursa ilustrație: ICIJ / Rocco Fazzari

O nouă investigație internațională bazată pe documente din mai multe paradisuri fiscale scoate la iveală investiții și afaceri ascunse ale peste o sută de politicieni influenți din întreaga lume.

De la regina Angliei, ministrul comerţului al lui Trump, staruri ale muzicii precum Madonna şi Bono, ex generalul Wesley Clark, deja comandant suprem al NATO în Europa, co-fondatorul Microsoft, Paul Allen, regina Iordaniei, Rania, până la trezorierul primului ministru canadian Justin Trudeau, speculantul financiar George Soros, chiar şi ginerele lui Putin se regăsesc în anchetele jurnalistice internaţionale cu numele de cod Paradise Papers. Investigațiile sunt realizate de aceeași echipă care a publicat anul trecut Panama Papers. Paradise Papers sunt o nouă „comoară” de 13,4 milioane de documente confidenţiale care dezvăluie, printre altele, legăturile de afaceri dintre Rusia lui Putin şi secretarul comerţului al lui Trump.

Documentele provin de la două studii internaţionale ale unor profesionişti care furnizează societăţi offshore: Appleby, fondată în Bermude, cu nouă filiale în tot atâtea paradisuri fiscale şi Asciacti Trust, cu cartierul general la Singapore şi alte şapte sedii în locuri precum insulele Cook, Hong Kong, Panama şi Samoa. Prima arhivă conţine şapte milioane de documente, a doua - mai mult de 560.000. Apoi sunt date scoase din 19 registre comerciale, până acum inaccesibile, gestionate de guvernele celor mai ascunse paradisuri societare, de la Caraibi la insulele Pacificului, de la Antigua şi Barbuda, la Cook Islands, dar şi ţări europene ca Malta. Aceste registre conţin mai mult de şase milioane de date şi reprezintă o cincime dintre cele mai active, secrete jurisdicţii ale globului, scrie evz.ro.

Printre clienţii Appleby apar mii de oameni de afaceri din toată lumea. Dar şi stele ale lumii spectacolului, printre care două celebrităţi. Madonna posedă indirect acţiuni într-o societate de echipamente medicale. Bono (liderul trupei U2, cu numele real Paul Hewson) deţine cote într-o societate înregistrată în Malta, care, privind documentele, a investit într-un centru comercial în Lituania.

Paul Allen, cofondator al Microsoft: Filele din dosarul Appleby semnalează investiţiile sale prin intermediul societăţilor offshore într-un mega-yacht şi câteva submarine. Chiar şi „regele” fondurilor de investiţii, George Soros, marele finanţator al democraţilor americani, este prezent în listă. Structurile sale de „private equity” recurg la o reţea de offshore pentru a opera în domeniul reasigurărilor (maxi-poliţe pentru alte companii de asigurare). Despre Soros se face referire şi la o organizaţie filantropică, Open Society Foundations, care a subvenţionat ICIJ (Consorţiul internaţional de investigaţii jurnalistice). Acum, consorţiul i-a solicitat un comentariu asupra operaţiunilor sale financiare, dar Soros nu a răspuns. Alte întrebări, trimise lui Paul Allen şi Madonna, încă n-au avut un răspuns.

Numeroasă şi reprezentarea politicienilor americani, republicani şi democraţi. Cel puțin 12 consilieri, membri de cabinet și finanțatori importanți ai lui Donald Trump apar în documentele secrete. Printre primii apare Wilbur Ross, actualul secretar al Comerţului al preşedintelui american Donald Trump. Printre democraţi răsare Wesley Clark, general cu 4 stele al armatei SUA, candidat pentru alegerile prezidenţiale din 2004. În dosare apare ca „director”, adică administrator al unei societăţi de jocuri de noroc legată de structurile offshore.

În documentele despre americani, iată-l şi pe predecesorul lui Wilbur Ross, Penny Pritzker. Exponenta democrată promisese să vândă investiţiile sale pentru a evita conflicte de interese, după ce a intrat în guvernul Obama. În arhivele Appleby vedem însă că Pritzker a trasferat acţiunile sale în două entităţi din Bermude unei societăţi care fosloseşte aceeaşi adresă, dar de care profită copiii acesteia. Solicitată să dea explicaţii, Pritzker n-a răspuns.

Una dintre rețelele offshore duce către secretarul american pentru comerț, miliardarul Wilbur Ross. Începând cu 2014, o companie de transport naval la care este acționar a obținut venituri de peste 68 de milioane de dolari de la un gigant energetic controlat de ginerele lui Vladimir Putin.

Regina Elisabeta a II-a a investit milioane de dolari în companii ce oferă servicii medicale și credite pentru nevoi personale, arată documentele Appleby. Fișierele companiei mai arată că, din 2007, fondul de investiții al reginei a vărsat bani într-o companie din insulele Cayman care i-a investit, la rândul ei, într-o afacere ce vindea britanicilor produse în rate cu o dobândă de până la 99,9 la sută. Compania din spatele afacerii, BrightHouse, a fost criticată în trecut pentru afacerile făcute pe spinarea britanicilor săraci însă nu s-a știut, până acum, faptul că banii coroanei au sprijinit-o, scrie riseproject.ro.

Investigațiile Paradise Papers pot fi citite pe siteul oficial ICIJ.

Anticoruptie.md
06/11/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii