Părinții, motivați financiar să-și transfere copiii în instituții de învățământ cu un număr mai mare de copii și infrastructură mai dezvoltată

Anticoruptie.md
06/03/2024
moldnova.eu

Alocație de 1000 de lei pentru sporirea accesului la educație. Este metoda prin care Ministerul Educației și Cercetării vrea să motiveze părinții să-și transfere copiii în școli cu un număr mai mare de elevi, „cu o infrastructură adecvată realizării dreptului la educație”. Alocația va putea fi ridicată pe parcursul a doi ani din momentul înscrierii copilului la o școală nouă. O hotărâre în acest sens a fost aprobată în cadrul ședinței de miercuri, 6 martie, a Executivului. 

Potrivit notei informative, actualmente în Republica Moldova funcționează 102 instituții de învățământ primar și secundar general cu număr de elevi de până la 50. Respectiv, prin mecanismul propus, și anume prin motivarea financiară, părinții sau reprezentanții legali ai elevilor din aceste instituții sunt sfătuiți să-și îndrepte atenția către școlile cu un număr mai mare de elevi.

Alocația lunară de 1000 de lei va fi oferită pe un termen de doi ani, calculat din momentul înscrierii elevului în noua instituție publică de învățământ primar sau secundar general, plata alocației urmând a fi suspendată în perioada vacanței de vară a elevilor.

Și pentru cadrele didactice din instituțiile publice de învățământ cu un număr mai mic de 50 de copii se propune acordarea unei alocații, fără a se menționa despre ce sumă este vorba și pentru ce perioadă anume.

Potrivit proiectului aprobat de Guvern, primele alocații vor începe să curgă începând cu septembrie 2024. Pentru început este planificat un număr de 1000 de beneficiari. Respectiv, costul total pentru lunile din primul semestru, septembrie – noiembrie 2024, va fi de 3 milioane de lei.

Aplicând același algoritm, pentru anul 2025 numărul de beneficiari va fi mai mare, de 2000 de elevi. Respectiv alocația pentru o perioadă de nouă luni va însuma 18 milioane de lei.

Mijloacele financiare necesare pentru implementarea proiectului în perioada anilor 2024-2025 urmează a fi identificate și alocate suplimentar de către Ministerul Finanțelor din sursele financiare ale bugetului public național.

Guvernul are la dispoziție două luni pentru a elabora și aproba actele normative necesare pentru implementarea prezentei legi.

Anticoruptie.md
06/03/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii