Parlamentul a anulat, în prima lectură, votul mixt. Care sunt modificările acestei legi

Anticoruptie.md
11/06/2019
Foto: parlament.md

Parlamentul a adoptat în primă lectură revenirea la sistemul vechi de votare în baza listelor de partid. Proiectul de document amendează patru acte legislative: Codul Electoral, Legea privind statutul deputatului, Legea privind partidele politice și Codul contravențional.

În lectura a doua, deputații vor examina mai multe amendamente, inclusiv facilitarea participării alegătorilor din străinătate, trecerea la votul electronic, limitarea cuantumului donațiilor și transparentizarea finanțării partidelor și a campaniilor electorale, stabilirea unor proceduri clare, transparente și meritocratice la întocmirea listelor de candidați; reprezentarea candidaților la alegerile parlamentare a raioanelor; excluderea certificatelor de integritate; excluderea agitației electorale în ziua alegerilor; excluderea interdicției pentru diasporă de a vota cu pașapoarte expirate și cu buletine de identitate.

Proiectul a fost discutat în contradictoriu, mai ales în ce privește modificarea sistemului de distribuire a voturilor concurenților electorali care nu au acces în Parlament. Acest proiect de lege urmează să fie examinat în lectura a doua.

Sistemul mixt de alegere a deputaților a fost adoptat în 2017, cu votul deputaților socialiști, democrați și popular-europeni din fostul Parlament. Decizia a fost criticată de Comisia de la Veneția, Uniunea Europeană și Statele Unite. Sistemul mixt a fost pus în practică la alegerile din 24 februarie, 51 de deputați fiind aleși pe liste de partid, iar 50 - în circumscripții uninominale. 

Relevăm că PSRM este formațiunea care a votat la 20 iulie 2017 pentru votul mixt. Actualmente, aceeași formațiune a votat pentru revenirea la votul proporțional, invocând angajamentul politic cu blocul ACUM.

Anticoruptie.md
11/06/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii