Parlamentul a anulat, în prima lectură, votul mixt. Care sunt modificările acestei legi

Anticoruptie.md
11/06/2019
Foto: parlament.md

Parlamentul a adoptat în primă lectură revenirea la sistemul vechi de votare în baza listelor de partid. Proiectul de document amendează patru acte legislative: Codul Electoral, Legea privind statutul deputatului, Legea privind partidele politice și Codul contravențional.

În lectura a doua, deputații vor examina mai multe amendamente, inclusiv facilitarea participării alegătorilor din străinătate, trecerea la votul electronic, limitarea cuantumului donațiilor și transparentizarea finanțării partidelor și a campaniilor electorale, stabilirea unor proceduri clare, transparente și meritocratice la întocmirea listelor de candidați; reprezentarea candidaților la alegerile parlamentare a raioanelor; excluderea certificatelor de integritate; excluderea agitației electorale în ziua alegerilor; excluderea interdicției pentru diasporă de a vota cu pașapoarte expirate și cu buletine de identitate.

Proiectul a fost discutat în contradictoriu, mai ales în ce privește modificarea sistemului de distribuire a voturilor concurenților electorali care nu au acces în Parlament. Acest proiect de lege urmează să fie examinat în lectura a doua.

Sistemul mixt de alegere a deputaților a fost adoptat în 2017, cu votul deputaților socialiști, democrați și popular-europeni din fostul Parlament. Decizia a fost criticată de Comisia de la Veneția, Uniunea Europeană și Statele Unite. Sistemul mixt a fost pus în practică la alegerile din 24 februarie, 51 de deputați fiind aleși pe liste de partid, iar 50 - în circumscripții uninominale. 

Relevăm că PSRM este formațiunea care a votat la 20 iulie 2017 pentru votul mixt. Actualmente, aceeași formațiune a votat pentru revenirea la votul proporțional, invocând angajamentul politic cu blocul ACUM.

Anticoruptie.md
11/06/2019

Comentarii