Parlamentul a anulat votul mixt în a doua lectură. Care sunt modificările legislației electorale

Anticoruptie.md
31/07/2019
Anticoruptie.md

Legislativul a anulat, miercuri, sistemul de vot mixt, optând pentru revenirea la votarea în baza listelor de partid. Proiectul de lege a fost aprobat cu votul a 57 de voturi din fracțiunile Blocului ACUM și a PSRM. Deputații socialiști, care la 20 iulie 2017 au votat pentru sistemul electoral mixt, acum au votat pentru revenirea la votul proporțional, invocând angajamentul politic cu blocul ACUM.

Deputații au examinat mai multe amendamente, inclusiv facilitarea participării alegătorilor din străinătate; trecerea la votul electronic; limitarea cuantumului donațiilor și transparentizarea finanțării partidelor și a campaniilor electorale; stabilirea unor proceduri clare, transparente și meritocratice la întocmirea listelor de candidați; reprezentarea candidaților la alegerile parlamentare a raioanelor; excluderea certificatelor de integritate; excluderea agitației electorale în ziua alegerilor; excluderea interdicției pentru diasporă de a vota cu pașapoarte expirate și cu buletine de identitate.

Acest proiect de lege urmează să mai fie votat într-o lectură finală în cadrul sesiunii extraordinare, întrucât sunt multe probleme redacționale.

Proiectul a fost discutat în contradictoriu, în prima lectută, la 11 iunie, mai ales în ce privește modificarea sistemului de distribuire a voturilor concurenților electorali care nu au acces în Parlament.

Sistemul mixt de alegere a deputaților a fost adoptat, la 20 iulie 2017, în cinci minute, cu votul a 74 de deputați socialiști, democrați și popular-europeni. 

Decizia a fost criticată de Comisia de la Veneția, Uniunea Europeană și Statele Unite. Sistemul mixt a fost pus în practică la alegerile din 24 februarie, 51 de deputați fiind aleși pe liste de partid, iar 50 – în circumscripții uninominale. 

Anticoruptie.md
31/07/2019

Comentarii