Parlamentul a exclus din concurs 6 candidați la funcția de judecător constituțional // În cursă au rămas 17 concurenți

Crina Dumitriu
20/07/2019

Parlamentul a exclus din lista de candidați pentru funcția de judecător constituțional șase candidați. Aceștia sunt: Constantin Lazari, Nicolai Terzi, Valeriu Kuciuk, Andrei Coca, Eugen Rusu și Alexei Nicolae. În cursă au rămas 17 din cei 23 de candidați înscriși. 

Comisia juridică, numiri și imunități din cadrul Parlamentului a anunțat că în urma examinării dosarelor candidaților a decis să admită la concurs următoarele persoane: Vladimir Grosu, Pavel Midrigan, Teodor Cârnaț, Nina Arabadji, Victor Strătilă, Alexandru Spoială, Dpmnica Manole, Ion Cuceac, Andrei Negru, Angela Istrate, Alexandru Burian, Oleg Potîrniche, Eduard Boișteanu, Nicolae Eșanu, Nicolae Roșca, Mihai Corj și Tatiana Răducanu.  

Cine sunt cei 17 candidați rămași în cursă vedeți întrun material amplu pe Anticorupție.md. Aici puteți vedea cine sunt candidații înscriși în concursurile lansate de CSM și Guvern. 

Săptămâna viitoare va avea loc competiția dosarelor și interviul cu candidații admiși la concurs.

Vacanța funcțiilor de judecători ai Curții Constituționale a survenit după demisia in corpore, la 26 iunie curent, a vechii componențe a Curții. S-a întâmplat în urma verdictului dur al Comisiei de la Veneția, care a calificat drept „fără precedent” deciziile Curții din 7-9 iunie. Comisia a constatat că Guvernul Sandu a fost învestit legal, iar termenul în care Parlamentul urma să își aleagă organele de conducere și să formeze Guvernul a expirat la 10 iunie și nu la 7 iunie, așa cum constatase CC de la Chișinău. Comisia de la Veneția a concluzionat că hotârârile Curții Constituționale privind termenul limită de formare a guvernului, dar și cele de suspendare temporară a președintelui și numire a primului-ministru ca președinte interimar au fost anticonstituționale. Șeful Curții Constituționale, Mihai Poalelungi, a demisionat din funcția de judecător și președinte al Curții la 20 iunie, la cinci zile după ce Curtea și-a anulat deciziile din 7-9 iunie. 

Crina Dumitriu
20/07/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii