Parlamentul ar putea vota săptămâna viitoare un proiect de modificare a Constituției

Anticoruptie.md
17/11/2016
sursa: CIJM

Deputații au decis să includă pe ordinea de zi a uneia dintre ședințele Legislativului din următoarea săptămână proiectul de lege cu privire la modificarea Constituţia privind procedura de numire a procurorului general. Decizia a fost luată după ce șeful fracțiunii liberal-democraților, Tudor Deliu, a amintit că pe 3 noiembrie a expirat termenul de șase luni de la depunerea proiectului, documentul are avizul Curții Constituționale, iar procesul de alegere a noului procuror general a demarat deja.

Inițial, membrii Comisiei juridice pentru numiri și imunități au încercat să se eschiveze de la examinarea proiectului, precizând că documentul nu are încă avizele tuturor comisiilor parlamentare. „La moment, în Comisia juridică nu există toate avizele comisiilor permanente. Mi se pare că una sau două comisii încă nu au prezentat aceste avize. Din acest motiv, nu avem un raport cu privire la acest proiect. Din momentul în care vom avea aceste avize, îl vom introduce pe ordinea de zi ca să-l examinăm”, a spus vicepreşedintele Comisiei juridice pentru numiri și imunități, Anatol Zagorodnîi. La acest moment, lipsește doar avizul Comisiei economie, buget și finanțe și al Comisiei juridice pentru numiri și imunități.

„Parlamentul trebuie să includă acest subiect pe ordinea de zi, pentru a fi modificată Constituţia, astfel ca următorul procuror general să fie numit în conformitate cu prevederile Legii cu privire la procuratură”, a insistat deputatul Tudor Deliu, amintind că procedura de alegere a viitorului procuror general a fost deja inițiată de Consiliul Superior al Procurorilor.

Într-un final, deputații au convenit să includă proiectul în ordinea de zi a uneia dintre ședințele Parlamentului de săptămâna viitoare. „Cel mai probabil, va fi inclusă pe ordinea de zi a ședinței din 24 noiembrie. Teoretic, avem la dispoziție un an pentru a adopta aceste modificări, dar procesul de alegere a noului procuror general a demarat”, a declarat Deliu pentru portalul Anticoruptie.

Potrivit noii Legi a procuraturii, procurorul general urmează să fie numit de către șeful statului, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor. Desemnarea candidatului este precedată de un concurs public. În cazul în care șeful statului respinge candidatul propus de CSP, Consiliul poate propune repetat aceeași persoană, cu votul a 2/3 din membrii CSP și în acest caz președintele este obligat să semneze decretul de numire. Pentru ca această normă să intre în vigoare este necesară modificarea Constituției.

Pe 22 septembrie, Consiliul Superior al Procurorilor a anunţat concurs de selectare a candidatului pentru funcţia de procuror general. Funcţia a rămas vacantă după ce fostul şef al Procuraturii Generale, Corneliu Gurin, şi-a dat demisia în februarie 2016.

În concursul pentru funcția de procuror general s-au înscris șase candidați. Este vorba despre actualul procuror general interimar Eduard Harunjen, adjuncţii procurorului general Iurie Garaba şi Igor Serbinov, procurorul municipiului Chişinău, Igor Popa, şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, dar şi Ruslan Caşu de la Procuratura sectorului Ciocana.

Anticoruptie.md
17/11/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii