Parlamentul are noi cinci deputați. Curtea Constituțională le-a validat mandatele, după ce predecesorii lor au ales să meargă la Guvern

Mădălin Necșuțu
21/09/2021

Curtea Constituțională a validat, marți, cinci noi mandate de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) pentru Ana Calinici, Evghenia Cojocari, Boris Popa, Ana Oglinda și Dorel Iurcu. Noii deputați Ana Calinici și Boris Popa sunt de meserie juriști, Evghenia Cojocari este profesoară, Ana Oglinda este medic, iar Dorel Iurcu este economist.

Aceștia îi vor înlocui pe deputații PAS care au ales să plece în compenența Guvernul sau ca șefi ai altor instituții, printre acestea se numără Natalia Gavrilița care a devenit premier, Andrei Spînu, numit viceprim-ministru, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Dumitru Budianschi, desemnat ministru al Finanțelor, Sergiu Litvinenco, numit ministru al justiției și Rosian Vasiloi, cel care a fost desemnat șef al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.

Agenția IPN scrie că mandatul de deputat este incompatibil cu funcția de președinte al Republicii Moldova, funcția de membru al Guvernului, funcția de avocat al poporului și funcția de ales local. Totodată, incompatibilitatea intervine în cazul exercitării oricărei alte funcții remunerate, inclusiv a funcției acordate de un stat străin sau organizație internațională, cu excepția activității didactice și științifice desfășurate în afara programului stabilit.

Mădălin Necșuțu
21/09/2021Become a Patron!

Comentarii