Parlamentul European a aprobat Certificatul Covid al Uniunii Europene

Cornelia Cozonac
10/06/2021

Parlamentul European a aprobat miercuri certificatul digital al UE privind Covid, menit să faciliteze călătoriile în interiorul UE. Deputații europeni au cerut ca țările UE să-l pună în aplicare până pe 1 iulie. „Certificatul, care va fi gratuit, va fi eliberat de toate statele membre și va fi acceptat peste tot în Europa. Acesta va contribui la o ridicare graduală a restricțiilor.”, a spus,  în cadrul dezbaterilor, Comisarul pentru justiție, Didier Reynders.

„Certificatul urmărește să permită călătorii mai simple și mai sigure, oferind dovada că cineva a fost vaccinat, a avut un test Covid negativ, sau și-a revenit după boală. Infrastructura necesară este disponibilă și 23 de țări sunt pregătite tehnic; nouă dintre acestea emit și verifică deja cel puțin un tip de certificat”, anunță instituția.  

Plenul PE a aprobat prin vot noile reglementări referitoare la certificatul COVID cu 546 voturi pentru, 93 împotrivă și 51 abțineri (cetățenii Uniunii) și cu 553 voturi pentru, 91 împotrivă și 46 abțineri (resortisanți ai țărilor terțe).

Presa scrie că peste un milion de europeni au obținut deja noul certificat UE privind Covid , emis de fiecare țară membră pentru a debloca călătoriile în interiorul blocului. Comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders, a anunțat cifra în Parlamentul European marți, 8 iunie, înainte de votul care consacră lansarea certificatului.

„Toți cetățenii din Uniunea Europeană se așteaptă pe bună dreptate să folosească acest sistem la începutul verii, iar statele membre trebuie să se conformeze”, a spus Jeroen Lenaers (PPE, Olanda). Acest lucru înseamnă nu doar implementarea tehnică a certificatului, ci mai mult: „Cetățenii europeni doresc [...] să vedem în fine coordonare și predictibilitate la granițele noastre interne.” a adăugat acesta.

Sophie in 't Veld (Renew, Olanda) a cerut statelor membre să garanteze că UE se redeschide. „Europenii își doresc cu ardoare să-și recapete libertatea. Cred că merită amintit că nu virusul le-a răpit dreptul la liberă circulație în Europa. De fapt mozaicul de reguli naționale le face imposibilă deplasarea.”

Aflați cum să călătoriți în siguranță cu Certificatul Covid UE.

Cornelia Cozonac
10/06/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii