Parlamentul European către politicienii de la Chişinău: “Treziţi-vă! Moldova este coruptă, iar guvernele se schimbă ca anotimpurile”

Anticoruptie.md
27/11/2015
FOTO: Parlamentul European // enpi-info.eu

Moldova este coruptă, clasa politică a eşuat, iar guvernele se schimbă ca anotimpurile. Este concluzia deputaţilor europeni care au discutat, la 25 noiembrie, despre situaţia din ţara noastră, în şedinţa în plen a Parlamentului European. Legislatorii europeni au remarcat că dintr-o poveste de succes, Moldova s-a transformat într-o ţară cu o situaţie îngrijorătoare. “Aceste mesaje vor fi auzite de cetăţenii Republicii Moldova, dar nu şi de clasa politică”, au declarat aseară invitaţii emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune „Moldova 1”.

Critici la adresa clasei politice din Moldova

Eurodeputaţii au subliniat că nu se amestecă în treburile interne ale Moldovei, ci doar  sugerează că prin reforme pot fi rezolvate problemele cetăţenilor. “Chișinăului i s-au oferit toate instrumentele politice pe care le are la dispoziție UE pentru a cataliza procesul de europenizare al țării, însă lucrurile au început să meargă într-o direcție total greșită, cu fiecare zi”, a subliniat în discursul său raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, liberalul lituanian Petras Austrevicius. El a făcut un apel către toate elitele politice de la Chişinău: “Treziți-vă și începeți să demonstrați responsabilitate politică față de țara voastră și față de cetățenii voștri”.

La rândul său, președintele delegației Parlamentului European pentru Republica Moldova, Andi Cristea, a afirmat că nevoile populației nu sunt luate în vedere, iar reformele nu sunt puse în aplicare.”Clasa politică din R.Moldova a eșuat și suntem descurajați. Moldova are nevoie de o clasă politică capabilă să refacă încrederea cetățenilor. E momentul ca liderii politici să audă acest semnal”, a declarat Cristea.

“E vorba de oligarhi, care controlează azi partidele în mai mare măsură, decât o făceau acum un an”, a spus eurodeputatul Cristian Dan Preda. El a mai subliniat că e vorba şi despre corupție, care a slăbit instituțiile într-o măsură mai mare, decât se întâmpla înainte de alegerile din noiembrie. “Avem în față eșecul unei coaliții pro-europene, care a fost validată la urne și, timp de un an, în loc să găsească resurse pentru a reporni mașinăria, a produs soluții care n-au durat decât o clipă și au întărit criza politică”, a declarat acesta.

La fel, președintele Comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul European, Elmar Brok, a menționat că Uniunea Europeană ar trebui să ofere sprijin pentru partidele care sunt dispuse să modernizeze Moldova și să lupte cu adevărat cu corupția. “Sperăm că autoritățile din Republica Moldova vor da dovadă de responsabilitate. Nu mai este timp de jocuri politice, trebuie să ne gândim în primul rând la interesul societății”, a avertizat Brok.

Şi comisarul european pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor, Christos Stylianides, a adus critici la adresa clasei politice moldoveneşti. ”Politicienii trebuie să lase interesele personale și să colaboreze de dragul țării lor. Guvernul trebuie să ia măsuri clare și eficiente împotriva corupției. Moldova este într-o situație economică și financiară dificilă și are nevoie de susținerea FMI, ceea ce înseamnă îndeplinirea unor condiții: eliminarea corupției, asigurarea statului de drept, restructurarea sistemului bancar și gestionarea Băncii Naționale”, a adăugat comisarul european.

Helmut Scholz, reprezentant al Stângii Unite, a menţionat că în ciuda unor refome statul este corupt. “Este o lipsă de integritate a clasei politice, care acționează după propriul plac. Comisia Europeană trebuie să impună aplicarea acordului așa cum se cuvine în Moldova”, a concluzionat Scholz.

Mai are Republica Moldova o șansă?

Deputatul european Siegfried Mureșan, a declarat că este datoria UE să ofere Moldovei o perspectivă europeană. „De fiecare dată când mă aflu în Republica Moldova, oamenii îmi pun mereu aceeași întrebare: mai are Republica Moldova o șansă? Cred că este datoria noastră, ca reprezentanți ai instituțiilor europene, să oferim Republicii Moldova o perspectivă europeană, iar cetățenilor Republicii Moldova, o speranță. Să le arătăm că Moldova mai are o șansă. Dacă nu vom oferi noi o perspectivă, atunci o va oferi Vladimir Putin și nu va fi bine. Nu va fi bine nici pentru Moldova, dar nici pentru Uniunea Europeană”, a punctat eurodeputatul.

El a precizat că Republica Moldova este statul din afara Uniunii Europene care primește cele mai multe fonduri europene pe cap de locuitor. “Datoria noastră este să explicăm cetățenilor Republicii Moldova beneficiile apropierii de UE și să nu-i lăsăm pradă propagandei dinspre Est care spune că nu există beneficii concrete pentru oameni de pe urma apropierii de Europa. Trebuie să spunem foarte clar: în anul 2014, când Federația Rusă a impus embargo asupra produselor moldovenești, Uniunea Europeană a reacționat prin ridicarea cotelor la importul de fructe și eliminarea completă a cotelor la importul de vinuri. Asta a asigurat existența întreprinzătorilor agricoli, a fermierilor. Trebuie spus foarte clar cetățenilor Republicii Moldova cine le e prieten, cine le e dușman. Trebuie să spunem foarte clar că Uniunea Europeană vrea o Republică Moldovă puternică, independentă, pe propriile ei picioare” , a conchis Siegfried Mureșan.

La rândul său, Doru-Claudian Frunzulică, eurodeputat din grupul Alianța Progresistă a Socialiștilor si Democraților a declarat: ”Moldova are acum probleme, dar UE nu poate să o lase în așa momente. Este nevoie să sprijinim Moldova ca să aiba un guvern viabil, ca cetățenii să beneficieze de acest acord al UE, că sunt aproape de lumea UE. Sunt interese estice de destablizare a R.Moldova, trebuie să contracarăm aceste lucruri, trebuie să sprijinim asociațiile proeuropene din Moldova. Viitorul este european”.

Cum sunt auzite aceste mesaje la Chişinău

Cornelia Cozonac, invitată la "Moldova în direct"

Preşedinta Centrului de Investigaţii Jurnalistice din Moldova, Cornelia Cozonac, consideră că mesajul parlamentarilor europeni este mai dur ca niciodată. “Dacă până nu demult auzeam declaraţii diplomatice, echilibrate în adresa Republicii Moldova, acum vedem deja că şi deputaţii europeni, şi alţi reprezentanţi ai structurilor internaţionale vorbesc deschis că în Republica Moldova  este criză, că în Moldova clasa politică nu se descurcă, că avem un nivel înalt de corupţie, că sunt intrigi etc. Mesajele sunt extrem de dure. Eu mă mir că actualii politicieni, care şi aşa au şanse puţine ca să recapete încrederea populaţiei, nu înţeleg aceste mesaje”, a spus Cornelia Cozonac, în cadrul emisiunii de aseară „Moldova în direct” de la televiziunea publică.

Ea a subliniat că acest mesaj este adresat mai ales populaţiei, care trebuie să înţeleagă că cetăţenii trebuie să schimbe lucrurile din interior, pentru că nu mai are cine să vină să schimbe lucrurile din ţară. “Nu mai are cine veni să ne schimbe situaţia din Moldova dacă nu vom pune fiecare umărul pentru a face o schimbare”, a spus Cornelia Cozonac.

La rândul său, directorul de programe la Institutul de Politici Publice, Oazu Nantoi, a declarat la aceeşi emisiune: „Totul este egal cu zero. Politicienii noştri nu iau în calcul criticile cetăţenilor care i-au votat, ei nu se tem de nimic. Este mai degrabă un mesaj adus cetăţenilor Republicii Moldova, ca aceştia să conştientizeze ce se întâmplă şi să întreprindă ceva”.

Expertul IDIS „Viitorul”, Corneliu Ciurea, a afirmat că în ultimul timp, într-adevăr, clasa politică de la noi nu a prea luat în calcul aceste observaţii, fiind “obsedate de luptele politice interne foarte crâncene din ţara noastră”. El a subliniat că aceste sugestii trebuie luate în calcul. “Să nu uităm de traseul nostru principal - integrarea europeană”, a conchis expertul.

Amintim că şi săptămâna trecută problemele din Moldova au fost subiect de discuţie în Parlamentul European, în timpul vizitei președintelui Legislativului de la Chișinău, Andrian Candu, la Bruxelles. Şi atunci europarlamentarii și-au exprimat dezamăgirea față de stagnarea reformelor și criza politică din Republica Moldova.

Anticoruptie.md
27/11/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii