Parteneriat pentru protecția victimelor violenței sexuale: A fost lansată o platformă de comunicare pentru factorii de decizie

Reghina Hadiac
03/12/2019
Poză simbol

Centrul Internaţional La Strada Moldova, în parteneriat cu Ambasada SUA la Chișinău, au lansat  o Platformă de comunicare cu genericul Parteneriat durabil pentru o mai bună protecție a victimelor violenței sexuale în scopul asigurării comunicării eficiente dintre factorii de decizie implicați în asigurarea protecției și asistenței calitative pentru femeile  care au fost abuzate sexual.

Lansarea Platfomei face parte din Campania 16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen și este destinată angajaților instituțiilor de drept, reprezemtanților societății civile, autorităților centrale și locale, instituțiilor de învățământ superior și medicale; membrilor organizațiilor internaționale acreditate în Republica Moldova.

Abasadorul SUA în Republica Moldova, Dereck J. Hogan, s-a pronunțat pentru o conlucrare mai eficientă dintre autorități și societate în scopul diminuării cazurilor de abuzare sexuală a femeilor.”Violența sexuală afectează fiecare aspect al societății, noi vorbim despre mamele noastre, despre fiicele noastre, despre surorile noastre și prietenii noștri. Și ne gândim la faptul că majoritatea acestor cazuri nu sunt sancționate, astfel noi pierdem oamenii care ar putea  contribui la potențialul economic, politic și social al țării. Noi vorbim despre faptul că astfel sunt încălcate drepturile de bază ale omului. De aceea, astfel de evenimente sunt atât de importante ca Guvernul să conlucreze cu societatea pentru a reduce riscurile”, a declarat șeful misiunii diplomatice americane la Chișinău.

La rândul său, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a comunicat urmează a fi înăsprite pedepsele stipulate în Codul Penal pentru violența sexuală. „Eu sunt pebpoziția că noi trebuie să fim un pic mai radicali în cea ce privește modalitățile de intervenție. Dar mă adresez tuturor cetățenilor care sunt părinți de băieți și fete să avem o comunicare și să informăm copii noștri, ca să nu utilezeze acele ofense împotriva feteleor sau băieților, deoarece acest lucru conduce la un comportament deviant”, a spus Nagacevschi.

În primele 11 luni ale anului 2019, la telefonul de încredere al organizației La strada au parvenit  77 de apeluri față de 69 de apeluri în 2018, dintre care 67 au fost recepționate de la femei, iar altele 10, de la bărbați.

Reghina Hadiac
03/12/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii