Partidul lui Mark Tkaciuk a pierdut procesul în fața AUR

Ilie Gulca
17/06/2021
Mark Tkaciuk. Foto: newsmaker.md

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins, miercuri, recursul Congresului Civic împotriva hotărârii Curții de Apel Chișinău în cazul înregistrării Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) în cursa electorală. Partidul condus de fostul comunist Mark Tkaciuk solicitase anularea hotărârii Comisiei Electorale Centrale (CEC) despre înregistrarea Alianței pentru Unirea Românilor.

„Completul specializat pentru examinarea acțiunilor în contencios administrativ al Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție dispune: Recursul depus de Partidul Politic „Partidul Acțiunii Comune Congresul Civic”, prin intermediul reprezentantului cu drept de vot consultativ, Palii Alina, se declară inadmisibil”, se menționează într-o decizie a CSJ.

În opinia reprezentanților Congresului Civic, înregistrarea AUR „contravine art. 41 alin. (4) şi (5) din Constituția Republicii Moldova, care prevede că partidele şi alte organizații social-politice care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militează împotriva pluralismului politic, a principiilor stalului de drept, a suveranității şi independenței, a integrității teritoriale a Republicii Moldova sunt anticonstituționale. Asociațiile secrete sunt interzise”.

Congresul Civic a solicitat anularea hotărârii CEC din 4 iunie 2021 privind demersul de înregistrare a candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova din partea Partidului Politic „Alianța pentru Unirea Românilor”, a simbolului electoral și  confirmarea reprezentantului cu drept de vot.

La 8 iunie, Curtea de Apel Chișinău a declarat inadmisibilă acțiunea în contencios administrativ înaintată de Congresul Civic.

De partea cealaltă, unul dintre reprezentații AUR, Valeriu Munteanu, l-a numit pe Mark Tkaciuk drept „executant al menținerii influenței ruse la Chișinău”.

„Indiferent de faptul că este deputat sau profesor la universitate, el primește soldă de la Federația Rusă. Încercarea Dvs. de a ne intimida, de a ne pune în niște chingi politico-juridice pentru Republica Moldova nu vor ține. Noi știm să respectăm rigorile legale, noi respectăm legislația din România, cea din Republica Moldova și cea europeană”, a reacționat Munteanu.

Ilie Gulca
17/06/2021



Become a Patron!

Comentarii