Partidul Popular European apreciază decizia Blocului ACUM, „un act de curaj și maturitate politică”

Anticoruptie.md
06/06/2019
www.flickr.com

Președintele Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, a declarat că apreciază decizia blocului ACUM de a susține o candidatură din partea socialiștilor la funcția de președinte al Parlamentului. În opinia sa, demersul ACUM reprezintă „un act de curaj și maturitate politică”.

„Apreciez decizia de astăzi a Blocului ACUM, Maia Sandu (PAS) și Andrei Nastase (PPDA), pentru a încheia un aranjament de guvernare cu PSRM pentru a elibera Republica Moldova de Plahotniuc și controlul său oligarhic. Realizez că a fost una dintre cele mai dificile decizii ale carierei lor politice și în istoria partidelor lor. Riscurile și divergențele politice dintre ACUM și PSRM sunt într-adevăr enorme, dar riscurile de a permite lui Plahotniuc să controleze și să distrugă în continuare Moldova sunt și mai mari”, se menționează într-o declarație a lui Joseph Daul.

„În politică, uneori, trebuie să alegem răul cel mai mic. De aceea sunt impresionat de curajul Maiei Sandu și al lui Andrei Năstase de a-și asuma riscurile mari ale acestei colaborări pentru a-și salva poporul și țara. Această decizie demonstrează maturitate politică, patriotism și curajul de a pune interesele tuturor moldovenilor deasupra politicii de partid”, a adăugat el.

„Aștept ca PSRM să își onoreze angajamentul care va fi făcut în fața tuturor moldovenilor, votând în favoarea pachetului legislativ antioligarhic și alegerea unui guvern condus de ACUM. Prin nerespectarea cuvântului său, PSRM va fi singurul responsabil pentru păstrarea regimului lui Plahotniuc, erodarea instituțiilor democratice și semnarea eșecului Republicii Moldova”, a conchis Daul.

PAS a adoptat miercuri, 5 iunie, decizia de a susține o candidatură a PSRM la funcția de președinte a Parlamentului. PPDA, la rândul său, a luat o decizie similară după convocarea consiliului național al formațiunii, decizia care conține o serie de condiții, precum integritatea candidatului și angajamentul public de a susține pachetul legi antioligarhice.

De partea cealaltă, PSRM a anunțat că va continua să poarte discuții și va insista pe pozițiile expuse anterior, și anume restabilirea prerogativelor președintelui asupra guvernului și anumite funcții în guvernu, ministerele Apărării, Externele și Serviciul de Informații și Securitate. Totodată, socialiștii au declarat joi, 6 iunie, că își va delega reprezentanți pentru a afla concret propunerile anunțate de PD.

Anticoruptie.md
06/06/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii