Partidul „Renaștere” se aliază cu o formațiune extremistă pro-rusă din Bulgaria, parteneră a AUR din România

Ilie Gulca
26/02/2024
Președinta Partidului Renaștere din Moldova, Natalia Parasca, și președintele formațiunii extremiste și pro-ruse din Bulgaria, Vazhrazhdane, Kostadin Kostadinov. Foto: Facebook.com

Președinta Partidului „Renaștere” din Moldova, Natalia Parasca, a semnat luni la Chișinău un acord de colaborare cu președintele formațiunii extremiste și pro-ruse , „Vazhrazhdane” din Bulgaria, Kostadin Kostadinov. Aceeași formațiune bulgară are relații strânse cu partidul extremist din România, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), formațiunea de extremă dreaptă „Patria Noastră” din Ungaria și formațiunea eurosceptică „Alternativă pentru Germania” din Germania.

„Ținând cont de realitățile geopolitice actuale care afectează interesele naționale ale Moldovei și Bulgariei, cele două părți vor contribui la asigurarea păcii și stabilității în regiune”, se menționează pe pagina de Facebook a Partidului Renaștere. „Părțile își exprimă intenția de a apăra interesele comunităților moldovenești și bulgare de pe teritoriile celor două țări, precum și de a crea condiții favorabile pentru o activitate fructuoasă a partenerilor cu concetățenii lor de peste hotare.”

Partidul bulgar „Vazhrajdane” este a treia forță politică din Parlamentul bulgar după ce a obținut 14,3% din voturi la ultimele alegeri parlamentare. Susținătorii partidului provin din cercurile pro-ruse din societatea bulgară. „Vazhrazhdane” concurează pentru voturile filorușilor din societatea bulgară cu Partidul Socialist Bulgar și alte câteva pro-ruse mai mici,

Partidul este susținut de extrema dreaptă, care nu dorește Bulgaria să adere la zona euro și insistă asupra neutralității în războiul Rusiei din Ucraina. Susținătorii partidului au răspândit dezinformări pro-ruse pe rețelele de socializare și au cerut retragerea Bulgariei din NATO.

Pe 2 noiembrie 2023, Procuratura Anticorupție a anunțat că a terminat urmărirea penală în privința Irinei Lozovan și a soțului acesteia, Pavel Gârleanu, membri ai formațiunii Renaștere. Soții sunt învinuiți de acceptarea finanțării partidului politic din partea unui grup criminal organizat și, respectiv, complicitate la infracțiunea menționată.

Un alt membru al aceleiași formațiuni, Alexandr Nesterovschi, va compărea în fața magistraților pentru că primit nu mai puțin de 35.000 de dolari de la grupul criminal organizat condus de Ilan Șor, pentru ca să părăsească fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor și să creeze o nouă fracțiune parlamentară, care să reprezinte interesele grupului criminal organizat.

Pe pagina web a formațiunii bulgare se menționează că reprezentanții săi se află într-o vizită în Moldova la invitația partidelor Renaștere și PSRM.

Recent, o delegație a formațiunii a vizitat Federația Rusă la invitația Partidului „Rusia Unită” și a participat la „Forumul pentru națiunile libere” al „luptătorilor pentru lupta împotriva practicile moderne ale neo-colonialismului”. 

Aceeași sursă menționează că, acum două săptămâni, o delegație a formațiunii bulgare a vizitat Ungaria unde a avut întrevederi cu deputații Partidului „Patria Noastră”. Liderii acestei formațiuni pledează deschis pentru anexarea regiunii Transcarpatia „dacă Ucraina își pierde statalitatea în urma războiului cu Rusia”. 

La începutul lui martie, Partidul Vazhrazhdane va primi o delegație a Partidului „Alternativa pentru Germania”, o formațiune conservatoare și eurosceptică, care este în pericolul de a fi interzisă în Germania.

Pe 19 februarie 2022, doi parlamentari ai partidului bulgăresc de extremă dreapta „Vâzrajdane”, Stoian Taslakov și Petăr Petrov, au participat la o conferință organizată de AUR la București.

Ilie Gulca
26/02/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii