Patriarhia Bisericii Ortodoxe Ruse justifică războiul din Ucraina şi îndeamnă ruşii la „fapte eroice”

Julieta Saviţchi
04/04/2022
Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Kiril

Conducătorul Bisericii Ortodoxe Ruse, din care face parte şi Mitropolia Chișinăului și Întregii Moldove, patriarhul Kiril, a ținut duminică o predică în biserica forţelor armate ruse de la Moscova în care a lăudat militarii ruşi pentru „faptele de eroism” în Ucraina.

În predica sa, Kiril a elogiat de mai multe ori armata rusă și a subliniat că datorită acțiunilor sale „se va decide soarta Rusiei”. Patriarhul a declarat că acum dorința tinerilor de a intra în armată este o ispravă pentru că pot muri pe câmpul de luptă.

„Dacă în timp de pace acest lucru poate fi explicat printr-un fel de privilegii sau considerații materiale, atunci serviciul militar în timp de război este o adevărată faptă eroică și tocmai acesta este momentul pe care îl trăim acum. Serviciul necesită pregătire din partea tuturor celor care au depus jurământul de a-și apăra patria, fără a-şi cruța viața”, a declarat Kiril.

Patriarhul a declarat invazia Rusiei în Ucraina „necesară pentru apărarea patriei”.

„Vreau să spun din nou și din nou: suntem o țară iubitoare de pace și un popor foarte iubitor de pace, îndelung răbdător, care a suferit din cauza războaielor mai mult ca alte națiuni europene. Nu avem nicio dorință de război sau de a face rău altora. Dar am fost educați de întreaga noastră istorie să ne iubim Patria și vom fi gata să o apărăm în felul în care numai rușii își pot apăra țara. Până la urmă, am spart spatele fascismului, care, fără îndoială, ar fi învins lumea”, a spus Kiril în predica de duminică.

Precizăm că Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove, aflată sub jurisdicţia canonică a Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Ruse, nu și-a expus poziția față de războiul din Ucraina, menţionând doar într-un comunicat că se roagă pentru pace.

Julieta Saviţchi
04/04/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii