Patriarhia Bisericii Ortodoxe Ruse justifică războiul din Ucraina şi îndeamnă ruşii la „fapte eroice”

Julieta Saviţchi
04/04/2022
Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Kiril

Conducătorul Bisericii Ortodoxe Ruse, din care face parte şi Mitropolia Chișinăului și Întregii Moldove, patriarhul Kiril, a ținut duminică o predică în biserica forţelor armate ruse de la Moscova în care a lăudat militarii ruşi pentru „faptele de eroism” în Ucraina.

În predica sa, Kiril a elogiat de mai multe ori armata rusă și a subliniat că datorită acțiunilor sale „se va decide soarta Rusiei”. Patriarhul a declarat că acum dorința tinerilor de a intra în armată este o ispravă pentru că pot muri pe câmpul de luptă.

„Dacă în timp de pace acest lucru poate fi explicat printr-un fel de privilegii sau considerații materiale, atunci serviciul militar în timp de război este o adevărată faptă eroică și tocmai acesta este momentul pe care îl trăim acum. Serviciul necesită pregătire din partea tuturor celor care au depus jurământul de a-și apăra patria, fără a-şi cruța viața”, a declarat Kiril.

Patriarhul a declarat invazia Rusiei în Ucraina „necesară pentru apărarea patriei”.

„Vreau să spun din nou și din nou: suntem o țară iubitoare de pace și un popor foarte iubitor de pace, îndelung răbdător, care a suferit din cauza războaielor mai mult ca alte națiuni europene. Nu avem nicio dorință de război sau de a face rău altora. Dar am fost educați de întreaga noastră istorie să ne iubim Patria și vom fi gata să o apărăm în felul în care numai rușii își pot apăra țara. Până la urmă, am spart spatele fascismului, care, fără îndoială, ar fi învins lumea”, a spus Kiril în predica de duminică.

Precizăm că Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove, aflată sub jurisdicţia canonică a Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Ruse, nu și-a expus poziția față de războiul din Ucraina, menţionând doar într-un comunicat că se roagă pentru pace.

Julieta Saviţchi
04/04/2022Follow us on Telegram

Comentarii