Patru cazuri investigate de CNA, de luare de mită peste hotarele țării, unul este în criptovalută

Olga Stăvilă
24/01/2022
Pixabay

În Republica Moldova sunt funcționari suspectați că au luat mită în criptovalută, în special Bitcoin, iar pentru a se ascunde de organele de urmărire penală aceștia stabilesc întâlniri cu cei care îi mituiesc în afara hotarelor statului. Cel puțin patru  cazuri sunt investigate de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) din 2021 până în prezent de corupere a funcționarilor în afara hotarelor Republicii Moldova, unul este cercetat pentru de luare de mită în criptovalută (Bitcoin).

„Sumele sunt diferite, în funcție serviciile prestate. Sunt patru cazuri cercetate de ofițerii de urmărire penală începând cu 2021 și până în prezent, iar persoanele vizate în aceste dosare au diferit statut și diferite funcții de demnitate publică. Asta este o modalitate de a ascunde banii veniți din acte de corupție”, a declarat directorul adjunct al Centrului Național Anticorupție (CNA), Vadim Cojocaru, pentru portalul Anticoruptie.md, precizând că sunt în vizor mai multe persoane.

Totodată, Cojocaru a afirmat că dacă anterior sumele mari date pentru corupție erau aranjate în Chișinău sau, în general, în Republica Moldova, acum există tendința de a corupe demnitarii în afara hotarelor Republicii Moldova. Cele mai solicitate destinații pentru astfel de aranjamente sunt regiunea din stânga Nistrului, orașele Iași și Galați (România), și orașul Odesa (Ucraina).

„Iași și Odesa sunt în preferințele lor, acolo corupții se simt mai în siguranță”, a subliniat Cojocaru.

Bitcoin este o monedă digitală descentralizată, fără bancă centrală sau administrator unic, care poate fi trimisă de la utilizator la utilizator fără a fi nevoie de intermediari. 

În Transnistria este răspândită dobândirea de criptomonede precum Bitcoin și Ethereum, dobândirea cărora este foarte costisitoare în condiții casnice. Cele mai propice pentru dezvoltarea afacerii cu mining la scară mai mare, în stânga Nistrului, sunt teritoriile fabricilor abandonate aflate în gestiunea statului, acolo unde există infrastructură pentru curent trifazic și pot fi conectate marile containere.  

Valoarea Bitcoin a variat pe parcursul lunii ianuarie 2022 între 38.000 și 43.000 de dolari, conform site-ului BitcoinDesk. Cea mai mare valoare a acestei valute electronice a fost înregistrată la 10 noiembrie 2021 – 69.000 de dolari.

Banca Națională a Moldovei consideră moneda virtuală un activ virtual și nu este emisă sau garantată de către o bancă centrală sau o autoritate publică. 

„Utilizarea monedei virtuale în mare parte se limitează la scopuri speculative și implică multe riscuri generate de caracter anonim. Riscurile sunt legate de operațiuni de spălare a banilor și finanțării terorismului, precum și de posibile neconformități aferente obligațiilor fiscale.”

BNM este singura instituție recunoscută la nivel internațional să elibereze licențe băncilor care desfășoară activități pe teritoriul Republicii Moldova. „Așa-numitele bănci din regiunea transnistreană nu au solicitat și nu dispun de licența BNM”, se menționează într-un răspuns al acestei instituții.

Olga Stăvilă
24/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii