Patru partide cer demisia ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea

Anticoruptie.md
23/02/2024
colaj CIJM

Blocul proeuropean alcătuit din partidele Platforma DA, Liga Orașelor și Comunelor (LOC), Partidul Schimbării și Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) cere demisia ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea. Solicitarea este motivată de „incompetența și incapacitatea de a rezolva problema fermierilor”. Formațiunile acuză ministrul că s-a transformat în „groparul agriculturii naționale”, iar unica soluție este plecarea în demisie. Responsabilii de la serviciul de presă din cadrul instituției au declarat pentru anticoruptie.md că instituția „nu comentează declarațiile formațiunilor politice”.

Cele patru formațiuni care i-au solicitat ministrului să plece în demisie argumentând solicitarea prin faptul că mai bine de un an ministrul nu s-ar fi implicat în gestionarea domeniului. 

„În loc să fie avocatul fermierilor, în toată această perioadă, acesta s-a transformat, mai degrabă, în groparul agriculturii naționale, în favoarea agro holdingurilor cu capital străin. În acest context, venim cu solicitarea ca președintele țării și prim-ministrul să nu mai protejeze incompetența și să-l demită de urgență pe ministrul Agriculturii pentru a oferi sectorului agrar o șansă de redresare economică”, se arată în comunicatul transmis formațiunile care au format Blocul proeuropean.

În același context, partidele politice au sesizat autoritățile să examineze de urgență solicitările fermierilor, și anume: introducerea unui moratoriu la achitarea dobânzilor la creditele fermierilor. Pentru Guvern nu a fost prioritar să intervină în activitatea băncilor, care au avut în 2023 un profit de 4,1 miliarde lei, lăsând fermierii în voia sorții cu pierderi de peste 2 miliarde lei, în același an; importarea celor 4000 de tone de motorină donate de Guvernul României și solicitarea unui sprijin financiar pentru fermieri și inițierea unor discuții cu ambasadorii UE și SUA. 

Menționăm că urmare a discuțiilor de marți, 20 februarie, care au avut loc la ministerul de resort, fermierii protestatari s-au declară dezamăgiți de soluțiile propuse de Guvern. Premierul Dorin Recean a anunțat un mecanism de sprijin care constă în acordarea de credite în valoare de până la 500.000 de lei, cu o garanție de 90% din partea statului. 

Agricultorii protestatari sunt așteptați vineri, 23 februarie, ora 14:00, la ministerul de resort, la o nouă rundă de discuții. 

Anticoruptie.md
23/02/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii