Pavel Abraham, membrul desemnat de Dodon, retras ulterior de Maia Sandu, prezent la ședința Comisiei care va selecta un judecător la CEDO

Anticoruptie.md
22/01/2021

Pavel Abraham, membrul desemnat de Igor Dodon în Comisia pentru selectarea candidaților la funcția de judecător la CEDO din partea Republicii Moldova, rămâne în componența Comisiei. Acum o săptămână, el a fost retras de actuala șefă a statului Maia Sandu. Mai mult, la prima ședință a comisiei a fost prezent atât Pavel Abraham, cât și Viorica Puica, desemnată de Maia Sandu în locul acestuia.

Informația a fost confirmată de către deputatul Dinu Plîngău, care face parte de asemenea din componența Comisiei. „Unii membri ai Comisiei au insistat pe acceptarea Vioricăi Puica, alții pe cea a dlui Abraham și ambele părți au adus argumente juridice. Până la urmă, toți membrii, unanim au căzut de acord că suntem puși în situația de a lua o decizie pentru care nu avem competența necesară. Asemenea decizie urma să fie luată de către Președinție în comun cu Guvernul Republicii Moldova. Nimeni dintre membrii Comisiei nu a vrut să-și asume responsabilitatea în privința celor două candidaturi la funcția de membru”, a declarat deputatul Platformei DA, solicitat de reporterii Anticoruptie.md. Potrivit lui, magistrata Viorica Puica a părăsit ședința Comisiei.

Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a declarat acum o săptămână că șefa statului nu ar fi avut dreptul să retragă membrul desemnat de fostul președinte. Acest lucru nu este prevăzut de regulament.

În cadrul unei emisiuni televizate, Nagacevschi a declarat ulterior că retragerea lui Pavel Abraham nu a fost făcută prin decret: „Pavel Abraham și-a manifestat intenția de a participa în continuare în calitate de membru. Maia Sandu nu l-a retras prin decret. Este o scrisoare semnată de doamna Sandu în care ea dispune. A dispune – se face prin ordin sau decret. Scrisoarea nu este act administrativ. Eu aștept un decret pe care, eventual, dl Abraham să-l poată contesta”.

Precizăm că din Comisia pentru selectarea candidaților la postul de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului mai fac parte: Fadei Nagacevschi; Vasile Bolea; Dinu Plîngău; Ian Feldman; Oleg Rotari; Serghei Țurcan; Mircea Roșioru; Tamara Chișcă-Doneva; Luiza Gafton; Mariana Timotin; Angela Motuzoc; Gheorghe Leucă; Emanoil Ploșnița; Violeta Cojocaru; Stanislav Pavlovschi; Iulian Groza; Nicolai Cheleș.

La concursul național pentru funcția de judecător al CEDO s-au înscris 13 candidați.

Anticoruptie.md
22/01/2021

Comentarii