Pavel Abraham, membrul desemnat de Dodon, retras ulterior de Maia Sandu, prezent la ședința Comisiei care va selecta un judecător la CEDO

Anticoruptie.md
22/01/2021

Pavel Abraham, membrul desemnat de Igor Dodon în Comisia pentru selectarea candidaților la funcția de judecător la CEDO din partea Republicii Moldova, rămâne în componența Comisiei. Acum o săptămână, el a fost retras de actuala șefă a statului Maia Sandu. Mai mult, la prima ședință a comisiei a fost prezent atât Pavel Abraham, cât și Viorica Puica, desemnată de Maia Sandu în locul acestuia.

Informația a fost confirmată de către deputatul Dinu Plîngău, care face parte de asemenea din componența Comisiei. „Unii membri ai Comisiei au insistat pe acceptarea Vioricăi Puica, alții pe cea a dlui Abraham și ambele părți au adus argumente juridice. Până la urmă, toți membrii, unanim au căzut de acord că suntem puși în situația de a lua o decizie pentru care nu avem competența necesară. Asemenea decizie urma să fie luată de către Președinție în comun cu Guvernul Republicii Moldova. Nimeni dintre membrii Comisiei nu a vrut să-și asume responsabilitatea în privința celor două candidaturi la funcția de membru”, a declarat deputatul Platformei DA, solicitat de reporterii Anticoruptie.md. Potrivit lui, magistrata Viorica Puica a părăsit ședința Comisiei.

Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a declarat acum o săptămână că șefa statului nu ar fi avut dreptul să retragă membrul desemnat de fostul președinte. Acest lucru nu este prevăzut de regulament.

În cadrul unei emisiuni televizate, Nagacevschi a declarat ulterior că retragerea lui Pavel Abraham nu a fost făcută prin decret: „Pavel Abraham și-a manifestat intenția de a participa în continuare în calitate de membru. Maia Sandu nu l-a retras prin decret. Este o scrisoare semnată de doamna Sandu în care ea dispune. A dispune – se face prin ordin sau decret. Scrisoarea nu este act administrativ. Eu aștept un decret pe care, eventual, dl Abraham să-l poată contesta”.

Precizăm că din Comisia pentru selectarea candidaților la postul de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului mai fac parte: Fadei Nagacevschi; Vasile Bolea; Dinu Plîngău; Ian Feldman; Oleg Rotari; Serghei Țurcan; Mircea Roșioru; Tamara Chișcă-Doneva; Luiza Gafton; Mariana Timotin; Angela Motuzoc; Gheorghe Leucă; Emanoil Ploșnița; Violeta Cojocaru; Stanislav Pavlovschi; Iulian Groza; Nicolai Cheleș.

La concursul național pentru funcția de judecător al CEDO s-au înscris 13 candidați.

Anticoruptie.md
22/01/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii