PDM condamnă decizia PG privind inițierea unui dosar penal pentru uzurparea puterii de stat

Valeria Vițu
05/08/2019
Facebook/PDM

Partidul Democrat din Moldova condamnă decizia Procuraturii Generale legată de inițierea unui dosar penal pentru uzurparea puterii de stat. Democrații califică acțiunile PG ca fiind un nou atac asupra PDM din partea guvernării PSRM-ACUM, „de această dată, prin utilizarea Procuraturii Generale, pe care au supus-o controlului politic”.

„Decizia absolut ilegală a PG de pornire a unui dosar penal pe pretinsa lovitură de stat se înscrie perfect în acţiunile de hărţuire a reprezentanţilor democraţi şi în dorinţa noii puteri de a lovi în pluralismul politic prin scoaterea în afara legii a PDM. Dovadă a faptului că decizia PG de a iniţia urmărirea penală, contrar deciziei anterioare a Procuraturii Generale, este şi afirmaţia liderului PPDA, Andrei Năstase, făcută tot astăzi, că insistenţa lui a dat roade şi a fost iniţiat dosarul penal, unul pe care PDM îl consideră exclusiv politic”, susțin democrații.

Potrivit PDM, „din dorinţa orbitoare de răzbunare, guvernarea PSRM-ACUM intenţionează să persecute democraţii, până la scoaterea în afara legii a PDM, astfel că principala formaţiune de opoziţie să nu poată participa la alegerile locale generale, dar şi la alegerile parlamentare anticipate în câteva circumscripţii”.

Totodată, democrații declară că aşteaptă ordonanţa PG de iniţiere a dosarului penal pentru a o ataca în instanţa de judecată, „inclusiv pe motiv că această decizie este ilegală din perspectiva procedurii”. „Suntem siguri că iniţiatorii acestui dosar nu sunt procurorii, ci politicienii din partidele aflate la guvernare”.

Să spunem că PDM a lansat, luni, un apel adresat misiunilor diplomatice şi comunităţii internaţionale, „în care a reclamat un şir de abuzuri şi presiuni ale noii guvernări, acţiuni care nu se încadrează în statul de drept”. De asemenea, formațiunea, aflată până nu demult la putere, a cerut diplomaților să intervină „pentru a readuce actuala guvernare în câmpul constituţional”.

Prin ordonanţa noului procuror general interimar, Dumitru Robu, Procuratura Generală a pornit, luni, urmărirea penală pe faptul uzurpării puterii de stat, în perioada 7 – 14 iunie 2019, de fosta guvernare a Republicii Moldova. Potrivit unui comunicat al PG, „au fost constatate erori de fapt şi de drept la emiterea ordonanţei de refuz în pornirea urmăririi penale, emisă de fostul procuror genaral interimar, Igor Popa, la 23 iulie 2019, aceasta fiind anulată”.

Amintim că, la 23 iulie, Procuratura Generală a emis ordonanţă de refuz în pornirea urmăririi penale, în baza denunţului ministrului de Interne, Andrei Năstase, pentru că nu ar exista infracţiunea de „uzurpare a puterii de stat”, potrivit unui comunicat, remis presei. De partea cealaltă, Andrei Năstase a declarat că refuzul PG reprezintă o „nouă dovadă că uzurparea puterii în stat este o operațiune concertată și coordonată”.

Andrei Năstase a scris, la 18 iunie, un denunț la Procuratură prin care cerea procurorului general ridicarea imunității deputatului democrat, Vladimir Plahotniuc, care i-ar fi determinat pe magistrații Curții Constituționale să comită ilegalități. 

Valeria Vițu
05/08/2019

Comentarii