Serviciile de avort medicamentos prin telemedicină au fost interzise în Republica Moldova printr-un ordin semnat la începutul anului curent de ministra Sănătății, Ala Nemerenco. Oficiala și-a motivat decizia prin lipsa unui cadru normativ care să reglementeze telemedicina în țară. Potrivit documentului, toate instituțiile medicale care ofereau astfel de servicii sunt obligate să le sisteze.
Decizia a fost luată la scurt timp după publicare de către portalul Anticoruptie.md a investigației Medicamentele pentru întreruperea sarcinii, vândute fără rețetă în farmacii, care a scos la iveală faptul că medicamentele pentru întreruperea sarcinii sunt vândute fără prescripție medicală în anumite farmacii, contrar legislației în vigoare. Jurnaliștii au demonstrat că în Republica Moldova avortul medicamentos poate fi realizat fără consult medical, iar farmaciile identificate eliberează pastilele necesare fără nicio verificare.
În timp ce importurile de astfel de medicamente au crescut cu peste 100% în ultimii doi ani, statisticile Ministerului Sănătății indică o scădere a numărului oficial de avorturi, ceea ce ridică semne de întrebare privind modalitatea reală de administrare a acestor tratamente. Conform investigației, în unele farmacii, aceste medicamente sunt vândute la fel de ușor ca un simplu analgezic.
Jurnaliștii CIJM au filmat cu camara ascunsă, în cadrul investigației și au constatat că două farmacii, din zece vizitate, au eliberat aceste medicamente fără a solicita rețetă și fără a oferi informații privind administrarea sau posibile efecte adverse. În timp ce unii experți consideră că accesul facil la aceste medicamente reflectă o nevoie nesatisfăcută de servicii medicale accesibile și confidențiale pentru sănătatea reproductivă, alții subliniază pericolele administrării acestor medicamente fără supraveghere medicală, menționând riscuri precum hemoragii severe.
Pentru a deconspira mai multe scheme de corupție și delapidare a banilor publici, încălcări ale drepturilor omului avem nevoie de susținere. Ne poți ajuta cu o contribuție pentru echipa Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova prin Patreon sau poți redirecționa anual 2% din impozitul pe venit, pentru jurnalismul de investigație, cod fiscal al Centrului de Investigații Jurnalistice – 1019620008889.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii