Pensii indexate, de la 1 octombrie, și alocații sociale mai mari pentru persoanele cu dizabilități

Olga Stăvilă
01/10/2021
CIJM

De la 1 octombrie intră în vigoare pensia minimă majorată până la 2000 de lei, de care vor beneficia peste 300 mii de persoane. Alte aproape 700 mii de persoane vor obține  o creștere a pensiei, în urma indexării cu 3,86%.    

În cazul a  121 mii de pensionari, care nu au  un stagiu complet de cotizare, pensia va crește în funcție de anii cotizați la momentul stabilirii pensiei, potrivit unui comunicat al Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS).

Președintele comisiei parlamentare pentru protecţie socială, sănătate şi familie, Dan Perciun, a precizat, într-un interviu pentru Europa Liberă, că majorarea pensiei minime este și baza de la care se calculează o serie de alocații sociale, care vor crește acum. „În Republica Moldova de pensia minimă depind nu doar pensiile pentru limită de vârstă, depind și pensiile minime pentru dizabilitate, care la fel toate vor fi majorate destul de semnificativ”, a precizat deputtaul. 

Începând cu  1 octombrie 2021, pensia minimă în cazul unei dizabilităţi severe va fi de 1500 de lei, în cazul unei dizabilităţi accentuate - 1400 de lei, în cazul unei dizabilităţi medii - 1000 de lei.

Simultan sunt recalculate şi alocaţiile sociale de stat pentru 71 mii de beneficiari.

Expertul economic de la Expert-Grup, Stas a Madan, consideră că „majorarea pensiilor va produce și un efect economic prin stimularea consumului, dar până la urmă,  această acțiune va avea un impact social”. ”Era o acțiune necesară, având o societate atât de săracă la nivelul pensionarilor, bineînțeles că orice măsuri de solidaritate socială sunt binevenite. Important este ca aceste acțiuni să devină sustenabile și din punct de vedere bugetar, adică statul să aibă capacitatea să poată plăti aceste pensii”, a precizat expertul. 

Olga Stăvilă
01/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii