Pentru prietenia cu Vladimir Putin, bașcana Guțul a fost inclusă în lista neagră a SUA

Viorica Mija
12/06/2024

Bașcana UTA Găgăuzia, Evghenia Guţul,  propulsată în funcție de partidul declarat neconstituțional Șor și cu statut de învinuită pentru acceptarea finanţării din partea unui grup criminal organizat, a fost inclusă în lista persoanelor fizice și juridice supuse sancțiunilor de către Statele Unite ale Americii. Trezoreria americană a publicat o dispoziție în acest sens miercuri, 12 iunie. Evghenia Guțul urmărește să justifice eventuala agresiune rusă împotriva Moldovei pentru pretinsa apărare a vorbitorilor de rusă din regiunea găgăuză și republica separatistă transnistreană, arată și un studiu al Institutului pentru Studiului Războiului.

Conform documentului, în privința lui Guțul au fost luate astfel de măsuri „pentru complicitate activă acordată lui Ilan Șor și formațiunii sale politice, precum și pentru înlesnirea acțiunilor lor de interferență politică ilegală, susținute de Kremlin”. 

Într-o reacție, premierul Dorin Recean a sugerat justiției din Republica Moldova să abordeze o reacție promptă, să-și facă datoria și să apere interesul statului și al cetățenilor.

SUA au impus, astăzi, sancțiuni împotriva Evgheniei Guțul pentru implicare în acțiunile hibride împotriva statului Republica Moldova și cetățenilor ei, acțiuni finanțate cu bani din surse criminale. Decizia vine în urma unei cooperări eficiente cu partenerii noștri externi și vom continua să luăm măsuri decisive pentru a contracara corupția și amenințările la adresa securității naționale”, a comentat Recean.

În luna aprilie 2023, Consiliul European a adoptat un nou cadru pentru măsuri restrictive specifice, care oferă UE posibilitatea de a impune sancțiuni împotriva persoanelor responsabile pentru sprijinirea sau implementarea acțiunilor care subminează sau amenință suveranitatea și independența Republicii Moldova, precum și democrația țării, statul de drept, stabilitatea sau securitatea.

În luna octombrie a anului trecut, SUA a decis aplicarea sancţiunilor pentru oligarhii fugari Vladimir Plahotniuc şi Ilan Şor. 

Departamentul Trezoreriei al Statelor Unite a explicat decizia de a-l introduce în lista cu sancțiuni pe fostul lider al democraților, Vlad Plahotniuc. Conform comunicatului difuzat de Departamentul Trezoreriei al SUA, Plahotniuc a menținut controlul asupra organelor de drept ale țării pentru a-și anihila rivalii politici și de afaceri, dar și a exercitat presiuni asupra Guvernului în diferite etape.

Mai exact, autoritățile americane spun că Plahotniuc a direcționat organele de drept ale Republicii Moldova să conducă anchete asupra persoanelor și entităților care se aflau în opoziție politică cu acesta și PDM în preajma alegerilor din 2018.

„Plahotniuc a folosit, de asemenea, funcționari ai guvernului ca intermediari pentru a corupe oamenii legii în scopul de a le păstra loialitatea și pentru a-și întări controlul asupra Republicii Moldova. În 2018, Plahotniuc a ordonat miniștrilor din Guvernul Republicii Moldova să voteze și să implementeze proiecte pentru a mări recompensele financiare acordate oamenilor legii cu scopul de a le cumpăra fidelitatea. Plahotniuc a controlat sistemul judiciar și a folosit tribunalele Republicii Moldova pentru a manipula și invalida alegerile municipale din iunie 2018 din Chișinău. Într-o acțiune separată, Plahotniuc a închis secții de votare în regiunile unde partidul său nu se aștepta la rezultate favorabile”, se menționează în comunicat.

Totodată, Plahotniuc ar fi menținut controlul asupra instituțiilor mass-media cheie, fapt care i-a permis să-și sporească influența și abilitatea de a exercita presiune asupra guvernului pentru a-și viza oponenții și pentru a se proteja atât pe sine cât și pe aliații săi.

Preşedinta Maia Sandu a mulţumit tuturor celor care au contribuit la pedepsirea corupţilor, inclusiv şi jurnaliştilor de investigaţie. Şefa statului a postat pe Facebook un mesaj optimist, că în Republica Moldova corupţia poate fi învinsă.

„Corupția mare și finanțarea ilegală a partidelor politice din Republica Moldova poate fi, totuși, sancționată...Plahotniuc a folosit banii din corupție și a influențat politicul pentru a elimina rivalii politici și pentru a-și subordona justiția din țară. Concomitent, OFAC a constatat că Ilan Șor, care este și el printre beneficiarii furtului miliardului, este complice la acțiunile de subminare a statului de drept, în beneficiul Federației Ruse. Șor, împreună cu alți oligarhi corupți și cu implicarea unor entități străine, întreprinde acțiuni de destabilizare a situației politice din Republica Moldova. Susținut de entitățile menționate, Șor a întreprins eforturi de subminare a procesului de obținere de către Republica Moldova a statutului de țară candidată la UE. Îmi exprim speranța că aceste constatări ale OFAC și măsurile întreprinse de Guvernul SUA vor servi drept exemplu pentru justiția din Republica Moldova, care a sabotat și a tergiversat urmărirea penală, examinarea dosarelor în instanță, tragerea la răspundere pentru corupție și recuperarea banilor de la Plahotniuc, Șor și ceilalți corupți”, a declarat Maia Sandu în postarea sa.

Ulterior, și Canada a anunțat că impun sancțiuni mai multor cetățeni ai Moldova cărora li se impută acțiuni de destabilizare în Republica Moldova, în favoarea Federației Ruse. Printre aceștia se numără fugarii Vlad Plahotniuc, Ilan Șor, Veaceslav Platon, dar și Marina Tauber și  Vladimir Andronache, care se află în Republica Moldova.  

Cei vizați de sancțiuni au criticat măsurile restrictive aplicate în privința lor.

Viorica Mija
12/06/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii