Perju îl contrazice pe Slusari: „Republica Moldova este asigurată cu grâu alimentar”

Ilie Gulca
14/04/2021
Ministrul Ion Perju și deputatul Alexandru Slusari

Republica Moldova este asigurată cu grâu alimentar și furajer până la următoarea recoltă, iar unii politicieni exploatează subiectul grâului în scopuri politice. Acestea sunt afirmațiile ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, în cadrul ședinței de miercuri a Guvernului. Perju a făcut această declarație după ce deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari, a dat alarma că Republica Moldova ar putea să se confrunte cu un deficit de grâu în cazul în care nu va fi extinsă interdicția la export.

„Chiar dacă am avut un an agricol foarte dificil, am obținut o roadă de 570.000 de tone. Au fost exportate din iulie 2020 până în prezent 120.000 de tone. Din această cantitate, aproximativ 16.000 de tone provin din partea stângă a Nistrului, cantitate care nu este reflectată în producția globală de 570.000 de tone menționată mai sus. Prin urmare, cantitatea care rămâne în Moldova după exporturile făcute este mai mare”, a precizat ministrul Perju.

De asemenea, a adăugat oficialul, invocând datele statistice ale Serviciului Vamal, mai există o cantitate de 37.000 de tone importate.

În ce privește prețul la grâu, în februarie a fost înregistrat cel mai înalt preț determinat de cel regional și de tendințele de pe bursele internaționale, când s-a ajuns la 250 de euro pentru o tonă.

„Ieri [marți], la bursa din Paris, prețul era de 211,25 euro pentru tonă. Prețul scade deoarece vom avea un an agricol destul de bun comparativ cu anul trecut, când a fost înregistrat un deficit de cereale la nivel mondial. Pe piața internă, prețul la grâu este în jur de patru lei.”

Pe moment, a adăugat el, în Republica Moldova sunt însămânțate 318.000 de hectare cu grâu, semănături care sunt într-o stare destul de bună.

„După datele pe care le avem, după exportul efectuat și consumul înregistrat, mai avem o cantitate de 70.000 de tone. Această cantitate va fi folosită atât în panificație, cât și ca furajer. Prin urmare, eliberarea grâului din rezerva de stat pentru împrospătare este un proces necesar.”

Consiliul Suprem de Securitate (CSS) a solicitat, pe 13 aprilie, extinderea restricției la exportul de grâu, inclusiv asupra grâului din rezerva de stat. Această decizie a fost luată pentru a nu admite creșterea prețurilor la produse de panificație pentru categoriile de cetățeni cu venituri mici. 

Guvernul a aprobat pe 30 martie o hotărâre prin care a impus restricții temporare la exportul de grâu din rezervele de stat până pe 12 aprilie. Această decizie a fost luată după ședința CSS, care a constatat o asigurare precară cu cereale a fermierilor în urma calamităților din 2020.

Ambele decizii – a CSS și a Guvernului – au la bază hotărârea Agenției Rezerve Materiale de a ceda cele 16.855 de tone de grâu din roada anului 2016 din silozul din Gura Camencii, Florești, proprietate a SRL Ancom Agro, parte a grupului Zernoff.

Ilie Gulca
14/04/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii