Persoane decedate și semnături false pe listele de subscripție ale Silviei Radu. Organele electorale consideră că nu e o problemă

Anticoruptie.md
21/06/2018
Captură video Jurnal TV

Mai mult de două mii de semnături falsificate, fără date de identitate, ale unor persoane decedate, precum și alte erori au fost depistate în listele de subcripție ale candidatei la șefia Primăriei Chișinău, Silvia Radu. Cu toate acestea, membrii Consiliului Electoral de Circumscripție Chișinău nu au luat în calcul erorile și au considerat că 11 116 semnături validate sunt suficiente pentru înregistrarea candidaturii în cursa elecorală. 

Pentru ca Silvia Radu să între în concurența electorală „au semnat” cinci persoane decedate, 430 persoane care nu locuiesc în localitatea indicată,  iar 898 persoane nu au indicat datele din actul de identitate. În 195 de cazuri a fost falsificată semnătura persoanei,  iar în cazul a 89 persoane au fost indicate date eronate.  În 42 de cazuri lipsește semnătura persoanei, iar în 26 -  data semnării. În cazul a 210 persoane, înscrisurile au fost făcute de una și aceeși persoană, deși legea prevede că fiecare persoană care își  dă acordul să susțină o candidatură sau alta trebuie să semneze individual. Datele respective au fost furnizate de Consiliul Electoral al Circumscripției electorale Chișinău unui grup de lideri de ONG și activiști civici care au solicitat acces la listele de subscripție ale candidatei indepedente Silvia Radu.

Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale Chișinău (CECEC) și Comisia Electorală Centrală (CEC)  au refuzat să ofere acces la listele de subscripție ale Silviei Radu, așa cum au cerut autorii  sesizării, Ștefan Gligor, Valeriu Pașa, Cornelia Cozonac și Victor Ciobanu. Cei patru au declarat că și-au propus să verifice listele de subscripție pentru că existau mai multe suspiciuni că acestea au fost completate cu încălcarea legislației. Potrivit lor, în momentul în care organele electorale îngrădesc accesul la liste, există temei rezonabil de a bănui că au ceva de ascuns și că ar exista încălcări la înregistrarea candidatului independent Silvia Radu.

Autorii sesizării au primit un răspuns de la Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale Chișinău după data de 20 mai, când s-a desfășurat primul tur al scrutinului, deși documentul a fost semnat cu data de 19 mai. În răspunsul autorității sunt indicate un șir de încălcări, dar se menționează că acestea nu au influențat la înscrierea Silviei Radu, care a deținut interimatul funcției de primar al Chișinăului, în cursa electorală în calitate de candidat independent. ”Reieșind din faptul că în urma verificării s-au depistat 2106 erori, dintre care 50 de erori se dublează la aceleași persoane, se atestă faptul că 2066 semnături ale susținătorilor se consideră nule”, se precizează în răspunsul CECEC. ”Astfel, sunt considerate valabile 11 116 semnături ale susținătorilor. Numărul semnăturilor valabile colectate  permite înregistrarea Silviei Radu în calitate de candidat independent pentru funcția de Primar general al Municipiului Chișinău la alegerile locale din 20 mai 2018”, se mai arată în răspunsul CECEC. 

Activiștii care au solicitat acces la listele de subscripție ale Silviei Radu afirmă că numărul încălcărilor ar fi mult mai mare decăt cel declarat de autoritatea electorală. ”Peste două mii de semnături au fost declarate nule. Unele aparțineau persoanelor decedate, altele au fost falsificate - acestea sunt încălcări grave, care trebuiau cercetate de organele abilitate. Aceste abuzuri trebuiau să trezească îngrijorarea organului electoral. Dacă acest candidat vrea să vină într-o funcție publică și el din stard admite grave abuzuri și încălcări ale legislației, atunci cum va lucra el în funcție publică, cât de onest va fi”, se întreabă președinta Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac, unul dintre semnatarii solicitării depuse la CECEC. Ștefan Gligor, director de programe la Centrul de Politici și Reforme, a declarat că unul dintre membrii Comisiei Electorale Centrale, Sergiu Gurduza, a verificat modul de completare a acestor liste printr-o examinare vizuală și a numărat 59 de liste de subscripție care, potrivit lui, ar fi fost completate de aceeași mână, ceea ce contravine legii, care spune că persoana care semnează face înscrierea cu propria mână. Chiar dacă informația respectivă a fost semnalată la ședința CEC, nu a urmat nicio reacție. Acest fapt este confirmat de un reportaj difuzat la TV Prime, în care se văd liste de subcripție scrise de aceeași mână, precizează Ștefan Gligor. Și unii concurenți electorali au sesizat CEC privind neregulile la colectarea semnăturilor, dar autoritatea nu a considerat că este important să verifice listele de subscripție ale  Silviei Radu.          

Autorii solicitării de informație depusă la Consiliul Electoral de Circumscipție Chișinău au făcut referire la o decizie de judecată definitivă din 2017 prin care Comisia Electorală Centrală (CEC) este obligată să ofere acces la listele de subscripție ale candidaților înscriși în scrutinul  prezidențial din 2016. La fel, CEC a fost obligată de aceeași instanță să ofere acces la rapoartele financiare ale concurenților electorali. Procesul de judecată a fost pornit de Centrul de Investigații Jurnalistice împotriva CEC, pentru că instituția a refuzat să ofere acces la listele de subscripție ale concurenților electorali înscriși în cursa prezidențială din 2016 și la rapoartele financiare ale acestora cu informația deplină despre donatori.

Cotată cu șanse să acceadă în turul doi al alegerilor locale noi din Capitală, Silvia Radu a acumulat doar 17,65% din sufragii.  

Anticoruptie.md
21/06/2018Follow us on Telegram

Comentarii