Petiție on-line // Liceenii cer autorităților să desfășoare examenele de bacalaureat

Irina Odobescu
14/05/2020
quo vadis

Mai mulți liceeani contestă decizia Guvernului de a anula în acest an, din cauza  epidemiei de COVID-19, examenele de bacalaureat. Elevii au inițiat o petiție on-line în care cer autorităților să le ofere posibilitatea să susțină examenul de bacalaureat. Petiția este adresată deputaților din Parlament, care urmează să adopte o lege cu privire la examenele de bacalaureat. 

„Elevii responsabili, părinții lor și toți cetățenii de bună credință solicită deputaților în Parlamentul Republicii Moldova respingerea prevederii care anulează examenele de bacalaureat. Totodată, solicităm respectarea dreptului la educație de calitate și identificarea unei posibilități de organizare a examenelor de bacalaureat”, este stipulate în petiția online, adresată deputaților din Parlamentul Republicii Moldova.

Anularea examenelor de bacalaureat reprezintă încălcarea dreptului tinerilor la educație, spun inițiatorii petiției, iar anularea acestor examene încalcă grosolan dreptul tinerilor la admiterea în învățământul superior în condiții echitabile și violează principiul concurenței bazate pe merit.

În acest an 17.459 de candidați nu vor susține examenul de bacaureat, dacă Parlamentul va aproba o lege prin care să confirme decizia Guvernului. 

Ministerul Educației Culturii și Cercetării a mers pe acest scenariu, pentru că „priortară este sănătatea copiilor și a cadrelor didactice și anume - evitarea contaminării cu coronavirus”, și-a explicat inițiativa ministrul Educației, Igor Șarov.

Până în prezent petiția „Cerem respectarea dreptului de a susține examenele de bacalaureat” a fost semnată de 178 de persoane. 

Puteți semna petiția aici.

Irina Odobescu
14/05/2020

Comentarii