Pirkka Tapiola: „Sistemul electoral în sine nu îi face pe oameni mai mult sau mai puțin cinstiți. Este doar un instrument pentru a transpune votul popular în locuri în Parlament”

Anticoruptie.md
20/06/2017
Andrian Candu, preşedintele Parlamentului, discutând cu Pirkka Tapiola, ambasadoul UE la Chişinău. Foto: CIJM

Orice modificare a sistemului electoral ar trebui să consolideze democrația şi să se bazeze pe un consens larg între forțele politice, inclusiv opoziția neparlamentară, în urma unei consultări reale a societății civile, a declarat Pirkka Tapiola, ambasadorul UE în Republica Moldova, în cadrul unui interviu pentru Anticoruptie.md, cu referire la noul sistem de vot promovat de PD şi PSRM. 

„Aș spune că sistemul electoral în sine nu îi face pe oameni mai mult sau mai puțin cinstiți - sistemul electoral este doar un instrument pentru a transpune votul popular în locuri în Parlament. Ceea ce contează cu adevărat este cadrul juridic care ar putea ajuta la identificarea conflictelor de interese și a cazurilor de corupție, dar și a unui sistem de normă de drept care ar putea pune în aplicare un astfel de regulament cu neutralitate și eficacitate. Finanțarea transparentă a partidelor politice va contribui, de asemenea, la această chestiune. În plus, trebuie menținute canalele de comunicare cu societatea, care ar putea asigura transparența și responsabilitatea partidelor și a politicienilor”, a declarat ambasadorul. 

Acum câteva zile, Comisia de la Veneția a evaluat critic propunerea guvernării de la Chisinău de a modifica sistemul electoral. Contrar explicațiilor date anterior de președintele Parlamentului, Andrian Candu, precum că alegerea sistemului de vot este dreptul suveran al fiecărui stat, iar recomandările făcute de Comisia de la Veneția țin mai mult de domeniul tehnico-juridic, în textul avizului plasat pe site-ul Comisiei de la Veneția scrie clar că „având în vedere preocupările Comisiei (privind mai multe aspecte) și având în vedere lipsa de consens asupra acestei probleme polarizante, o astfel de schimbare fundamentală, chiar dacă este prerogativa suverană a țării, nu este recomandabilă deocamdată”.

Anticoruptie.md
20/06/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii