Plahotniuc și Țuțu, dați în urmărire internațională pentru trafic de droguri de către anchetatorii ruși

Anticoruptie.md
26/06/2019

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) al Federației Ruse a anunțat că anchetatorii ruși au deschis pe numele lui Vladimir Plahotniuc și al lui Constantin Țuțu un dosar penal pentru trafic de droguri. Aceștia doi, se menționează într-un comunicat al MAI rus, fac parte dintr-o grupare internațională specializată în trafic de droguri în cantități foarte mari.    

Comitetul de Anchetă al MAI rus îi acuză pe Plahotniuc și Țuțu de vânzarea ilegală de stupefiante în cantități foarte mari, care prevede detenție pe viață. Fostul președinte democrat este acuzat că ar face parte dintr-o comunitate criminală transnațională, care a organizat un canal de contrabandă cu cantități deosebit de mari de hasiș din Africa de Nord în tranzit prin țările UE spre țările CSI și vânzarea lor ilegală ulterioară, inclusiv pe teritoriul Federației Ruse.

Această entitate criminală, sub forma unei asociații de grupuri organizate (unități structurale), în perioada iunie–august 2012, indică MAI rus, a fost creată și condusă de Oleg Pruteanu și alte persoane din R. Moldova și Spania. „În urma acțiunilor operative efectuate în perioada august 2012 – iunie 2019, angajații Comitetului de Anchetă al Ministerului Afacerilor Interne, ai Direcției principale pentru investigarea traficului de droguri a MAI ru, împreună cu colegii lor din R. Moldova, Belarus și Regatul Spaniei, au fost identificați și condamnați peste 60 de participanți ai sindicatului internațional de droguri. Peste o tonă de stupefiante a fost confiscată”, precizează sursa citată.

Oamenii legii din Rusia spun că Plahotniuc, având posibilitatea să influențeze situația politică și autoritățile publice, folosind metode criminale de influență asupra persoanelor, cu scopul de a se îmbogăți, a intrat într-o conspirație criminală cu liderii crimei organizate din R. Moldova, inclusiv cei care ocupă o poziție superioară în ierarhia penală. Potrivit informațiilor disponibile, se mai menționează în comunicat, din 2012, Vladimir Plahotniuc a devenit unul dintre liderii transportului transnațional de droguri și i-a protejat pe cei implicați în această infracțiune.

Interacțiunea cu organizatorul unei organizații criminale Oleg Pruteanu, precum și controlul direct asupra al acestui domeniu de activitate infracțională, la ordinele lui Plahotniuc, îl efectua sportivul de performanță Constantin Țuțu, indică anchetatorii ruși.

Vlad Plahotniuc a calificat, întrun mesaj, pe pagina sa de Facebook, acțiunile autorităților rusești drept presiune și intimidare a sa și a familiei sale.

„Federația Rusă mi-a deschis mai multe dosare, nu cunosc numărul exact, despre fiecare am aflat din presă: fie apăreau când erau alegeri, fie atunci când Republica Moldova, sub guvernarea Partidului Democrat, lua anumite decizii care nu erau pe placul Moscovei. Toate aceste dosare sunt fantezii și încercări de a implica numele meu în niște dosare care nu au absolut nici o legătură cu mine. Interpol a respins exact pe acest motiv de hărțuire politică zeci de tentative ale Rusiei, prin care se încerca limitarea abuzivă a libertății mele de mișcare. De asemenea, am primit mesaje din partea autorităților din anumite țări în legătură cu unele acțiuni pe care Federația Rusă le-a încercat împotriva mea, prin intermediul statelor respective.

Se fac presiuni enorme în aceste zile din partea Moscovei și în Moldova ca să mi se facă dosare peste dosare, în speranța că vor fi mai eficiente. Sunt presați oameni ca să facă declarații mincinoase împotriva mea. Scopul final este intimidarea mea. De ce unii au încă așa mare interes în ceea ce mă privește, deși și-au luat în mod abuziv Moldova, așa cum au vrut, voi explica poate cu altă ocazie. Toate aceste lucruri care apar în spațiul public, dar și cele care încă nu se vad, însă le cunosc, explică foarte clar motivul pentru care am hotărât să iau anumite măsuri de siguranță în această perioadă.

Dar ceea ce ar trebui să îngrijoreze opinia publică din Moldova nu este persoana mea, eu mă voi descurca, însă ce urmează să se întâmple foarte curând cu țara. Chiar dacă mă uit la toate acestea acum din afara politicii, nu înseamnă că nu-mi fac griji pentru moldovenii care așteptau o schimbare în mai bine și se vor trezi cu o țară intrată și mai tare sub ocupație străină. Așa cum am mai spus, timpul va aduce adevărul la suprafață! Important este ca trezirea la realitate să nu fie prea târzie” a scris Vlad Plahotniuc.

 

Anticoruptie.md
26/06/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii