Plahotniuc și Țuțu, dați în urmărire internațională pentru trafic de droguri de către anchetatorii ruși

Anticoruptie.md
26/06/2019

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) al Federației Ruse a anunțat că anchetatorii ruși au deschis pe numele lui Vladimir Plahotniuc și al lui Constantin Țuțu un dosar penal pentru trafic de droguri. Aceștia doi, se menționează într-un comunicat al MAI rus, fac parte dintr-o grupare internațională specializată în trafic de droguri în cantități foarte mari.    

Comitetul de Anchetă al MAI rus îi acuză pe Plahotniuc și Țuțu de vânzarea ilegală de stupefiante în cantități foarte mari, care prevede detenție pe viață. Fostul președinte democrat este acuzat că ar face parte dintr-o comunitate criminală transnațională, care a organizat un canal de contrabandă cu cantități deosebit de mari de hasiș din Africa de Nord în tranzit prin țările UE spre țările CSI și vânzarea lor ilegală ulterioară, inclusiv pe teritoriul Federației Ruse.

Această entitate criminală, sub forma unei asociații de grupuri organizate (unități structurale), în perioada iunie–august 2012, indică MAI rus, a fost creată și condusă de Oleg Pruteanu și alte persoane din R. Moldova și Spania. „În urma acțiunilor operative efectuate în perioada august 2012 – iunie 2019, angajații Comitetului de Anchetă al Ministerului Afacerilor Interne, ai Direcției principale pentru investigarea traficului de droguri a MAI ru, împreună cu colegii lor din R. Moldova, Belarus și Regatul Spaniei, au fost identificați și condamnați peste 60 de participanți ai sindicatului internațional de droguri. Peste o tonă de stupefiante a fost confiscată”, precizează sursa citată.

Oamenii legii din Rusia spun că Plahotniuc, având posibilitatea să influențeze situația politică și autoritățile publice, folosind metode criminale de influență asupra persoanelor, cu scopul de a se îmbogăți, a intrat într-o conspirație criminală cu liderii crimei organizate din R. Moldova, inclusiv cei care ocupă o poziție superioară în ierarhia penală. Potrivit informațiilor disponibile, se mai menționează în comunicat, din 2012, Vladimir Plahotniuc a devenit unul dintre liderii transportului transnațional de droguri și i-a protejat pe cei implicați în această infracțiune.

Interacțiunea cu organizatorul unei organizații criminale Oleg Pruteanu, precum și controlul direct asupra al acestui domeniu de activitate infracțională, la ordinele lui Plahotniuc, îl efectua sportivul de performanță Constantin Țuțu, indică anchetatorii ruși.

Anticoruptie.md
26/06/2019

Comentarii