Plahotniuc, suspectat de spălare de bani în Elveția. Procuratura a tăinut informația // Năstase cere ca Harunjen și Bețișor să fie cercetați penal

Crina Dumitriu
22/07/2019
Captura de pe video

Procuratura Generală și Procuratura Anticorupție au tăinuit informația parvenită de la o procuratură din Elveția în care Vladimir Plahotniuc era suspectat de spălarea de bani. Despre acesta a anunțat, luni, într-un briefing, ministrul de Interne Andrei Năstase. El a cerut procurorilor să inițieze o cauză penală în care să fie cercetate acțiunile fostului procuror general Eduard Harunjen și ale procurorei Anticorupție Adriana Bețișor, iar Vladimir Plahotniuc să fie anunțat în urmărire internațională.    

„Ministerul de Interne al Republicii Moldova a intrat, prin mijloace specifice de investigație, în posesia scrisorii oficiale venite din partea autorităților elvețiene privind intenția de transmitere spontană a informației către autoritățile competente ale Republicii Moldova, emisă de Procuratura III a cantonului Zürich cu privire la Plahotniuc Vladimir ș.a. Potrivit Departamentului Federal de Justiție și Poliție al Elveției, autoritățile moldovenești urmau să confirme permiterea, în condițiile solicitate de autoritățile elvețiene, a primirii informațiilor ce indicau suspiciuni de spălare de bani, deținute de Procuratura III a cantonului Zürich, termenul-limită fiind 21 iunie 2019”, a declarat Andrei Năstase. 

Oficialul a precizat că scrisoarea autorităților elvețiene a fost transmisă prin intermediul ex-procurorului general Harunjen la Procuratura Anticorupție procurorei Adriana Bețișor. „Documentul a fost însă tăinuit de către aceștia și instituțiile pe care le reprezentau în vederea obstrucționării oricăror anchete penale și internaționale împotriva oligarhului Plahotniuc, autor și beneficiar al mai multor crime cu caracter grav și foarte grav”, a precizat Năstase.

El a reamintit că majoritatea legal constituită în Parlamentul Republicii Moldova a votat, în unanimitate, o declarație prin care Republica Moldova este recunoscută ca fiind un stat captiv unui sistem mafiot și criminal. 

Andrei Năstase a cerut demararea unei anchete interne și penale în cadrul Procuraturii Generale care să aibă drept subiect această tăinuire. Totodată, ministrul a anunțat că a cerut intentarea imediată a cauzei penale privind uzurparea puterii în stat, solicitarea Parlamentului de ridicare a imunității procesuale a lui Plahotniuc, Șor și alții și anunțarea acestora în urmărire internațională.

Andrei Năstase a ținut să precizeze că Plahotniuc „întreține încă, prin mijloace banditești, prin amenințări telefonice și șantaj, rezistența sistemului criminal creat și coordonat chiar de el, în ultimii zece ani, în Republica Moldova”. „Spun acest lucru deoarece structurile de securitate din Republica Moldova și-au recalibrat deja prioritățile și sunt foarte aproape de a-și finaliza noul sistem de proceduri prin care își definesc ireversibil un nou beneficiar, acesta fiind cetățeanul Republicii Moldova, nimeni altcineva”, a spus ministrul de Interne. 

Crina Dumitriu
22/07/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii