Platforma VreauInfo.md va facilita accesul cetățenilor la informația de interes public

Anticoruptie.md
03/07/2018

O noua platformă web VreauInfo.md, lansată recent, vine să ajute cetățenii în obținerea informației de interes public de la autorități. Platfoma a fost elaborată de Asociaţia Obștească „Juriștii pentru Drepturile Omului” pentru facilitarea accesului la informația de interes public, dar și pentru asigurarea unei bune conexiuni între cetățeni și autorități. Cetățenii vor putea utiliza platfoma pentru a depune online solicitări de informație și vor putea urmări la ce etapă sunt acestea, iar autoritățile nu vor fi nevoite să cheltuie bani pentru plicuri și servicii poștale.   

„Oamenii au dreptul să știe ce decizii iau autoritățile, cum îi afectează aceastea și cum sunt cheltuiți banii publici. De multe ori însă, ei nu au timp să completeze o cerere de acces la informație, nu știu cum se face aceasta, ezită. Or, noi îi ajutăm să depășească această barieră, oferind un șablon, unde ei trebuie doar să indice ce vor să știe și să plaseze cererea. Cererile sunt publice și considerăm că aceasta va responsabiliza instituțiile pentru a răspunde complet și în termenii prevăzuți de lege”, susține Stela Pavlov, Directoare de proiect, Asociația Juriștii pentru Drepturile Omului.

Platforma conține o listă de instituții publice, din care cetățenii pot selecta autoritatea căreia doresc să-i adreseze o solicitare. Instituția care recepționează solicitarea urmează să răspundă pe aceeași cale. Totodată, persoana care dorește să înainteze o cerere către o instituție publică va avea posibilitatea să analizeze întrebările adresate anterior acelei instituţii și, dacă există deja un răspuns la întrebarea pe care vrea să o adreseze, să renunțe la duplicarea solicitării.

„Platforma reprezintă un pas inovator pentru asigurarea conexiunii dintre cetățeni și autoritățile publice. Or, accesul la informație reprezintă un drept fundamental al persoanei și o condiție inerentă a statului de drept. Platforma va asigura economie de timp, eforturi și resurse logistice pentru ambele părți ale procesului de oferire a informațiilor de interes public, va concentra un volum de informații destul de impresionant care va fi util tuturor, inclusiv ziariștilor în realizarea articolelor de investigație”, a opinat Lilia Ioniță, coordonatoare de proiecte, Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției.

Site-ul este util jurnaliștilor de investigație, reprezentanților societății civile, activiștilor civici, precum și oricărui cetățean care dorește să ia Statul la întrebări.

Centrul de Investigații Jurnalistice a sesizat de mai multe ori autoritățile și opinia publică legat de refuzul unor instituții publice de a furniza informația de interes public. În 15 ani de activitate, Centrul de Investigații Jurnalistice a obținut câștig de cauză în 20 de procese pornite împotriva autorităților publice, pe motiv că au îngrădit accesul la informația de interesul public.    

Anticoruptie.md
03/07/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii