Poetul Traian Vasilcău a luat Premiul Național. Nicolae Dabija: „Nu se poate ca cineva care a păcătuit o dată să se lase de scris”

Anticoruptie.md
04/10/2016
Traian Vasilcău. Foto: traianvasilcau.wordpress.com

Poetul și traducătorul Traian Vasilcău a luat Premiul Național. O comisie specială din care au făcut parte scriitorii Mihai Cimpoi, Nicolae Dabija și Arcadie Suceveanu s-au întrunit vineri, 30 septembrie, pentru a clarifica situația laureatului, acuzat de plagiat, potrivit unui articol semnat de Gheorghe Erizanu,  directorul editurii „Cartier”, publicat pe blogul său

„Vineri seara comisia de decernare a Premiului Național s-a întrunit. În cazul Vasilcău. Traian Vasilcău este un poet excelent. De Premiu Național. După principiile și valorile Republicii Moldova. Laudatio a fost făcut de acad.Mihai Cimpoi, Nicolae Dabija, Arcadie Suceveanu. Partea juridică a fost argumentată de reprezentantul AGEPI. Este ultima dată când zic Premiu Național. În acest an. Și în vecii vecilor”, scrie directorul editurii „Cartier”.

Informația ne-a fost confirmată și de Nicolae Dabija. „Plagiatul este o crimă, dar acest plagiat de care este învinuit Traian Vasilcău  a avut loc încă în copilaria sa. Nu se poate ca cineva care a păcătuit o dată să se lase de scris. Este apreciat, a scris peste 80 de cărți. Cărțile pentru care a fost premiat nu au fost plagiate. Mie atitudinele lui politice nu-mi plac, dar ce să-i faci? Este scriitor. Este firesc să se expună”, a declarat Nicolae Dabija.

Traian Vasilcău a fost nominalizat pentru trilogia „Regăsit în cer”, traducerea și promovarea literaturii naționale peste hotare și organizarea evenimentelor culturale de susținere a tinerelor talente. Înainte de decernarea premiilor, Gheorghe Erizanu a publicat pe blogul său o dovadă că poetul ar fi plagiat de la Doina Uricariu. „Doar din respect față de timpul cititorului, am citat o singură poezie plagiată de Traian Vasilcău din Doina Uricariu. Proaspătul laureat al Premiului Național se apără în fața Doinei Uricariu doar cu O fărâmă de bine. Vinovați sunt kgbiștii, Kremlinul și komsomoliștii. Poetul național trișează (...) Nu am nimic cu Traian Vasilcău. Mă interesa Premiul Național. Ca impunere a unui sistem de valori. Într-o competiție onestă. Pe bune. Credeam că se poate. Valoarea Premiului Național e plătită de către contribuabilii Republicii Moldova. Guvernul Filip doar administrează acești bani. Cu regret, Premiul Național s-a făcut «po poneatiam»”, a scris Gheorghe Erizanu. 

În replică, și Traian Vasilcău a publicat un articol pe blogul său, respingând acuzațiile. „Eu nu am nevoie de opere de împrumut, având la activ 7.000 de pagini tipărite în 64 de volume editate în Basarabia, Canada și România, cărți de unde lipsesc câteva versuri ale unei autoare căreia, spre regret, nu i-am citit cărțile, dar pe care au avut grijă să le citească alții, ca să-i republice (păstrându-i ortografia intactă) unele versuri sub numele meu, în timp ce eu eram soldat și fără nici o carte la activ”, se arată în postarea lui Traian Vasilcău. 

Nominalizarea poetului a atras critici și pe rețelele de socializare, mai ales pentru mesajele sale cu conotație politică. 

Atunci, Comisia pentru decernarea Premiului Național a anunțat că a luat act de acuzațiile de plagiat semnalate în spațiul public în privința lui Traian Vasilcău nominalizat la Premiul Național de Stat pentru anul 2016. Astfel, Comisia a decis să suspende decernarea Premiului Național poetului până la clarificarea situației.

Zece persoane din domeniul Științei, Tehnologiei, Culturii și Artei au fost nominalizate cu ocazia Zilei Independenței  la Premiul Național pentru 2016. Pentru oferirea distincțiilor, Guvernul a alocat un milion de lei din Fondul de rezervă, câte 100.000 de lei pentru fiecare. Alte 115.400 de lei au fost cheltuiți pentru confecționarea medaliilor și cutiilor aferente acestora

Anticoruptie.md
04/10/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii