Platforma DA critică plasarea Președintelui deasupra Parlamentului în chestiunea nominalizării premierului

Mădălin Necșuțu
12/02/2021

Deputatul Platfomei DA Igor Munteanu a precizat, vineri, după tentativa nereușită de votare a cabinetului Gavriliță de joi că „aceste jocuri de putere amână și alegerile anticipate, dar și instalarea unui guvern de care cetățenii au nevoie”.

„Guvernul este instalat cu voturile Parlamentului, Președintele e doar co-decident la alegerile pe care le fac deputații, individual sau în cadrul unor majorități prevăzute de Constituție. De fapt, Parlamentul este inima procesului democratic și nicidecum cauza decăderilor morale, politice, economice ori sociale”, a scris Igor Munteanu pe pagina sa de Facebook.

El a criticat rolul pe care președintele Maia Sandu deasupra instituției Parlamentului.

„Încălcarea acestei ierarhii juridice între Parlament și Președinte poate avea drept rezultat preluarea unor competențe exclusive ale Parlamentului de către Președinte, angajând aceste instituții într-un conflict constituțional cu efecte devastatoare asupra ordinii de drept. Or, cetățenii RM numai de conflicte nu au nevoie în condițiile actuale de pandemie și sărăcie. Bunăcredința Președintelui se manifestă în capacitatea sa de a-și exercita rolul de co-decident la formarea guvernelor, prin dialog, moderație și respect pentru ordinea constituțională”, a mai scris deputatul.

Președintele Maia Sandu a desemnat-o, joi, pentru a doua oară pe Natalia Gavriliță să formeze un nou Guvern, după ce aceasta inițial a primit zero voturi. Gavriliță a precizat clar că nu își dorește să fie învestită, ci doar să fie calea pentru declanșarea de alegeri anticipate.

Mădălin Necșuțu
12/02/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii