Prejudiciu de miliarde adus statului, stabilit în dosarele din gestiunea CNA din ultimii doi ani

Anticoruptie.md
17/03/2016
Momentul unui flagrant filmat de CNA

În perioada 2014-2015, prejudiciul stabilit pe dosarele din gestiunea Centrului Național Anticorupție a constituit peste patru miliarde de lei, arată raportul instituției pe ultimii doi ani, publicat recent. Pentru restituirea acestuia, ofițerii CNA împreună cu procurorii au aplicat sechestru pe mijloace financiare şi bunuri în valoare de peste 460 de milioane de lei.

Potrivit raportului, odată cu intrarea în vigoare a sentinţelor pe aceste cauze, bunurile sechestrate vor fi confiscate și vândute la preț de piață. Totodată, oamenii legii au transmis zeci de cereri de comisii rogatorii pentru a acumula probe privind transferurile și activele de peste hotare ale persoanelor vizate în cadrul acestor dosare. "Numai după confirmarea oficială din partea autorităților străine cu privire la identificarea acestor bani și active pe teritoriile statelor respective, CNA va iniția procedurile internaționale de sechestrare și repatriere a lor, pentru compensarea prejudiciilor cauzate prin infracţiuni", se mai arată în raport. 

Pe parcursul celor doi ani, ofiţerii CNA au depistat 1.395 de infracţiuni, 1.031 fiind acte de corupţie şi conexe. Totodată, CNA împreună cu procurorii a transmis în instanţele de judecată 531 de dosare penale în privinţa a 674 de persoane. Aproape jumătate dintre persoanelor vizate în aceste cauze penale vin din organele de drept. Restul sunt din administraţia publică centrală şi de specialitate, administraţia publică locală, medicină, învățământ, domeniul fiscal/bancar etc. În această perioadă instanţele judecătoreşti au examinat în fond 595 de cazuri instrumentate de Procuratura Anticorupţie şi CNA, fiind stabilită vinovăţia inculpaţilor în 83% din cazuri. 

Raportul mai arată că mita promisă şi pretinsă în cauzele de corupţie, pe care a fost stabilită vinovăţia inculpaţilor, a atins cifra de 11,1 milioane de lei sau în medie 23.233 de lei pe caz în anul 2014 şi 55.032 de lei în 2015.

Cele mai costisitoare au fost actele de corupţie ce vizau domeniul Sportului, mita transmisă şi documentată în flagrant constituind în medie 97.755 de lei pe caz. Pentru soluţionarea problemelor ce ţin de securitatea proprietăţii private, inculpaţii au primit în flagrant 30.973 lei în medie pe caz. În domeniul Justiţiei şi Ordinei Publice mita primită şi documentată în flagrant a constituit 18.288 lei în medie pe caz. 

Anticoruptie.md
17/03/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii