Premierul Chicu, care a blocat accesul presei la informația de interes public pe perioada stării de urgență, felicită jurnaliștii cu ocazia Zilei Libertății Presei

Cornelia Cozonac
03/05/2020

Premierul Ion Chicu, care a instituit restricții la obținerea informației de interes public pe perioada stării de urgență, a felicitat, duminică, jurnaliștii cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei. Mesajul premierului este ma degrabă critic, decât încurajator pentru presă și nu conține garanții pe care ar trebui să le asigure Guvenul pentru libertatea presei în Republica Moldova.   

”Trăim timpuri când accesul la informație e mai larg decât oricând, mult mai larg decât am fi putut să ni-l imaginăm acum un deceniu. Apreciez munca jurnaliștilor care sincer și necondiționat aduc adevărul în casele oamenilor. Trăim timpuri când industria presei a devenit producător de informații și competiția impune sursele media să caute modalități de a se evidenția pentru a capta atenția cititorilor. Trăim timpuri când știrea a devenit marfă și producerea știrilor țintește tot mai mult în crearea istoriilor senzaționale, și tot mai puțin ține cont de adevăr sau relevanță”, menționează premierul Ion Chicu.

Șeful Cabinetului de MIniștri  se arată îngrijorat că  ”dezinformarea se face prin producerea zilnică a unui volum imens de informație, unde calitatea și veridicitatea știrilor suferă. Această etapă a evoluției presei poate fi dedicată creării unui sistem de stimulenți care să determine creșterea calității și autenticității știrilor”.

Ion Chicu mai spune că ”astăzi lucrătorii presei au nevoie de mult mai multe cunoștințe, de spirit de observație și de un instinct puternic al adevărului. Cunoștințele și spiritul de observație pentru a înțelege domeniul examinat. Instinctul adevărului pentru a distinge bine hotarul între adevăr și minciună, și pentru a livra cititorului exclusiv adevăr”.

„Dragi jurnaliști, reporteri, redactori și toți ceilalți specialiști implicați în producerea știrilor. Vă felicit cu sărbătoarea profesională. Vă doresc inspirație pentru identificarea temelor social importante, energie pentru a ajunge la adevăr și un instinct puternic al adevărului”, și-a încheiat mesajul premierul Ion Chicu. 

Comisia pentru Situații Excepționale, condusă de premierul Chicu, a triplat, incepând cu 18 martie curent, termenul de soluționare a cererilor de acces la informația de interes public pe perioada stării de urgență. Asta însemnând  că jurnaliștii, dar și cetățenii, vor putea spera la un răspuns din partea autorităților publice la o solicitare de informație abia peste două luni, adică după ce se va încheia starea de urgență. Mai mulți experți, dar și jurnaliști, califică decizia autorităților drept o încercare de a limita transparența în utilizarea banilor publici. 

Din 1993, la 3 mai,  în fiecare an, este sărbătorită Ziua Mondială a Libertății Presei, zi în care sunt marcate principiile fundamentale ale libertății presei și este adus un omagiu jurnaliștilor care şi-au pierdut viața în timpul exercitării profesiei. Această zi a fost proclamată de către Adunarea Generală a ONU în anul 1993, în urma unei recomandări adoptate în cadrul celei de-a XXVI-a sesiuni a Conferinței General a UNESCO, din anul 1991.

 

Cornelia Cozonac
03/05/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii