Premierul Filip a trișat? BNM: „Niciun demnitar sau oficial nu a avut acces la raportul Kroll 2”

Anticoruptie.md
29/12/2017
Pavel Filip, în dialog cu jurnaliştii după publicarea sintezei raportului Kroll 2. Captură TV8.md

După ce premierul Pavel Filip a lăsat de înțeles jurnaliștilor că ar fi citit raportul Kroll 2 și că împărtășește decizia Băncii Naționale a Moldovei de a nu face public documentul, ci doar un rezumat al acestuia, pe motiv că „90 la sută dintre acestea (cei care figurează în raport - n.r.) sunt oameni absolut oneşti”, BNM afirmă că deocamdată niciun demnitar sau oficial din Republic Moldova nu a avut acces la raport.

Într-un răspuns acordat Centrului de Investigații Jurnalistice la întrebarea cine dintre oficiali sau ce instituții de stat au avut acces la raportul Kroll 2, BNM ne-a comunicat: „Cel de-al doilea raport de investigație al companiilor Kroll și Steptoe & Johnson a fost transmis săptămâna trecută, împreună cu sinteza, Băncii Naționale a Moldovei, care îl va analiza cu scopul identificării carențelor din sistem și aplicării măsurilor de rigoare. Niciun demnitar sau oficial nu a avut acces la raportul propriu-zis, iar sinteza a fost făcută publică.”

Banca Națională ne anunță că la începutul anului viitor în Republica Moldova urmează să vină reprezentanții Kroll și Steptoe & Johnson pentru o sesiune de lucru pe marginea raportului de investigație. În cadrul misiunii, consorțiul internațional va transmite organelor de anchetă din Republica Moldova datele operative referitoare la urmărirea fondurilor fraudate, inclusiv lista beneficiarilor prezumați.

Amintim că, pe 26 decembrie, abordat de jurnaliști, premierul Pavel Filip a declarat că a văzut raportul Kroll 2, dar cât privește numele din document, „trebuie să-şi dea cu părerea instituţiile de forţă, în primul rând Procuratura Generală”.

„Cred că a fost o abordare corectă. Aţi văzut ce au spus şi cei de la Kroll. Dacă ar fi să facem publice toate numele care se găsesc în acest raport, 90 la sută dintre acestea sunt oameni absolut oneşti, dar care pur şi simplu au fost în acest circuit. De aceea nu pot fi făcute publice aceste nume”, a spus Pavel Filip.

Joia trecută, Banca Națională a Moldovei a făcut publică o sinteză a raportului Kroll 2. Documentul nu conține decât un nume, cel al fostului președinte al Consiliului de administrare al Băncii de Economii, Ilan Șor. Printre altele, în raport este descrisă analiza expunerilor Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank, fraudate în perioada 2012-2014, legătura „grupului Șor” cu acționariatul băncilor fraudate, mecanismele de spălare a banilor și destinația fondurilor frauduloase, potrivit unui comunicat al BNM. Instituția precizează că raportul de investigație propriu-zis va fi analizat de Banca Națională a Moldovei cu scopul identificării carențelor din sistem și aplicării măsurilor de rigoare. 

Anticoruptie.md
29/12/2017Follow us on Telegram

Comentarii