Președinta CALM, Tatiana Badan: „Primarii sunt hărțuiți în toate campaniile electorale"

Cornelia Cozonac
17/07/2021

Președinta Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Tatiana Badan, susține că în campania electorală parlamentară din anul curent s-a „încercat revenirea practicile precedente, cu folosirea diferitor forme de presiune și încercare de a influența autoritățile locale prin intermediul unor instituții centrale ale statului, inclusiv a organelor de anchetă și de control, de a face presiuni și a intimida unii primari”. Ea a spus asta în cadrul  briefingul parlamentar organizat de delegațiile Adunării Parlamentare OSCE, Adunării Parlamentare a Consiliului Europei și a Parlamentului European. 

„În acest sens, trebuie de menționat, în primul rând, acțiunile de intimidare și presiune asupra primarilor la comanda unor politicieni - concurenți electorali. La inițiativa acestora, în toiul campaniei electorale au fost inițiate controalele abuzive în raport cu primarii, cu alte viziuni politice decât cele ale inițiatorilor acestor verificări. În afara de faptul că astfel de acțiuni sunt total inacceptabile în perioada electorală, este evident că scopul acestor acțiuni este de a intimida anumiți reprezentanți ai APL în cadrul procesului electoral care au viziuni politice diferite. Considerăm că în perioada campaniei electorale astfel de acțiuni, presiuni, persecutări, intentări de dosare penale, controale și verificări trebuie să fie interzise în condițiile unei democrații fragile așa cum se atestă în Republica Moldova", a precizat președinta CALM. 

Un alt factor de presiune și intimidare a autorităților publice locale rămâne a fi politizarea execesivă a procesului de repartizării a fondurilor publice, fonduri distribuite pe criterii politice. 

O altă îngrijorare, expusă de CALM, a vizat revenirea la practica de manipulare a cetățenilor prin utilizarea fondurilor publice în campanie electorală. „Acestea au fost utilizate în Republica Moldova permanent, în calitate de element important. Prin asemenea abordări, de asemenea, se încearcă motivarea primarilor și autorităților locale de a se afilia anumitor partide politice, de regulă celor aflate la guvernare. Drept exemplu, în acest sens putem aduce modul în care au fost repartizate fondurile publice destinate investițiilor capitale – total politizat, subiectiv și nedrept, creând în societate și în rândul majorității APL un simț profund de nedreptate și discreditând definitiv clasa politică și guvernamentală din Republica Moldova. În rezultat, un număr mare de comunități locale au fost lipsite în totalitate de fonduri pentru dezvoltare, pe când altele, afiliate partidelor de la guvernare, au beneficiat de fonduri, fără a fi respectate anumite criterii. Prin urmare, centralizarea excesivă a fondurilor publice pentru investiții capitale și folosirea lor în calitate de instrument important de influențare în cadrul proceselor electorale rămâne o problema majoră la care trebuie să atragem atenție cu toții."

Președinta CALM a punctat că în condițiile în care există o neîncredere masivă și constantă în instituțiile administrației publice centrale, fața de politicieni și față de partidele politice, primarii sunt cei care se bucură de cea mai mare încredere din partea populației, dar și cei care suferă cel mult. „Ei sunt hărțuiți în toate campaniile electorale deoarece fără primari, partidele politice pur și simplu au foarte puține șanse să câștige alegerile."

Totodată, Tatiana Badan a vorbit și despre listele electorale care parvin de la Comisie Electorală Centrală și adesea nu corespund realităților din comunități. „Se întâmplă adesea că persoanele incluse în aceste liste fie nu mai locuiesc în localitatea respectivă, fie nu mai sunt în viața. Rezultă că numărul real al alegătorilor este mult mai mic decât cifrele indicate de Comisia Electorală Centrală. Anterior, când listele electorale erau pregătite de primării, acestea erau mai exacte. De asemenea, credem că urmează de a asigura accesul APL la diverse baze de date ale cetățenilor Republicii Moldova care intra și/sau părăsesc Republica Moldova, pentru a avea o evidență mai corectă a populației din teritoriu. Acesta este un aspect foarte important nu doar din punct de vedere electoral, dar și al întregii activități a APL în domeniul prestării serviciilor publice."

Cornelia Cozonac
17/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii