Președinta Comisiei „Laundromat”, Inga Grigoriu, a cerut CSP-ului suspendarea lui Stoianoglo din funcția de procuror general. Reacția PG

Marcela Meglei
13/04/2021

Deputata Platformei Demnitate și Adevăr, Inga Grigoriu, a solicitat Consiliului Superior al Procurorilor suspendarea temporară a lui Alexandr Stoianoglo din funcția de procuror general, după ce în presa ucraineană a apărut o anchetă în care șeful PG era acuzat că ar avea tangență cu anumite companii delicvente, afiliate lui Veaceslav Platon. Potrivit portalului Newsmaker, Grigoriu a cerut numirea unui procuror care să verifice informațiile apărute în mass-media. Procuratura Generală a catalogat informațiile din anchetă drept false și a sugerat că deputata Grigoriu ar fi ghidată de persoane care reprezintă anumite grupuri de interese care nu-și doresc evoluția anchetelor într-un format necontrolat de ei.

Precizăm că, la începutul lunii aprilie, în presa din Ucraina a apărut un articol în care se arată că Alexandr Stoianoglo ar avea tangență cu anumite companii delicvente, afiliate lui Veaceslav Platon. PG a reacționat, printr-un comunicat, în care a precizat că informațiile prezentate în anchetă ar fi false. „Pretinsele investigații jurnalistice fac obiectul unei cauze penale instrumentate de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale sub aspectul amestecului în înfăptuirea justiției și în urmărirea penală, în interesele unei organizații criminale.

Procuratura dispune de probe pertinente și concludente că, mai multe persoane, urmărind scopul amestecului în activitatea de înfăptuire a justiției și de urmărire penală pe cauzele penale vizând frauda bancară și altor infracțiuni comise de organizația criminală „Plahotniuc” și grupul criminal „Șor” din cadrul organizației, acționând coordonat, prin înțelegere prealabilă cu persoane publice din Republica Moldova și Ucraina, au realizat un plan prin care să creeze aparența existenței unor legături între cetățeanul Veaceslav Platon și membrii familiei procurorului general, Alexandr Stoianoglo, prin care l-ar discredita personal, responsabilii de anchetă, dar și investigațiile propriu-zise, derulate în dosarul „frauda bancară” și altele”, se arată într-un comunicat de presă al PG.

Ulterior, presa a scris că deputata Inga Grigoriu a solicitat suspendarea lui Stoianoglo și verificarea informațiilor prezentate în anchetă. 

Reacția Procuraturii Generale nu a întârziat să apară. „În cadrul efectuării urmăririi penale pe dosarul privind „amestecul în înfăptuirea justiției și în urmărirea penală”, PCCOCS a luat în examinare și sesizarea deputatului Inga Grigoriu, care după formă și conținutul ei se referă la circumstanțele subiectului cauzei penale în derulare.

Totodată, ținem să atragem atenția publicului asupra intensității și cercului de persoane cointeresate în denigrarea și înlăturarea conducerii Procuraturii Generale, precum și în compromiterea anchetei pe dosarele de rezonanță. Or, având grave carențe în materie de cunoaștere a dreptului și a normelor procesual-penale, deputatul Grigoriu își asumă acțiuni, din care se poate deduce că fie acționează din necunoaștere, fie este consiliată și ghidată de persoane care reprezintă anumite grupuri de interese și categoric nu-și doresc evoluția anchetelor într-un format necontrolat de ei.

Înțelegem îngrijorările acelor forțe care altădată controlau tot ce se denumea ”justiție” și care astăzi s-au pomenit într-un vid informațional total – situație care îi sperie și îi deranjează în cel mai direct mod, făcându-i să acționeze nechibzuit și să comită greșeli”, se arată în comunicatul PG.

Marcela Meglei
13/04/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii