Doc // Preşedintele Curţii de Apel Chişinău se judecă cu CNAS pentru o pensie mai mare

Anticoruptie.md
07/08/2017
Ion Pleșca, președintele Curții de Apel Chișinău. Captură video: Jurnal TV

Ion Pleşca, preşedintele Curţii de Apel Chişinău, se judecă cu Casa Naţională de Asigurări Sociale, magistratul solicitând în instanţă obligarea instituţiei să-i recalculeze pensia. CNAS i-a stabilit o pensie de 9.460 de lei. Judecătorul a explicat că ar trebui să aibă o pensie de 13.370 de lei. Judecătoria Chişinău i-a admis cererea de chemare în judecată.  

Ion Pleşca a făcut trimitere la Legea cu privire la statutul judecătorului potrivit căreia ar trebui să beneficiaze de pensie pentru vechimea în muncă în mărime de 80% din salariul lunar în exerciţiul funcţiei. Salariul de funcţie lunar al preşedintelui Curţii de Apel Chişinău este de 16.714 lei, iar pensia pentru vechimea în muncă ar urma să fie calculată începând cu 1 ianuarie 2014 în mărime de 13.371 de lei (16714,1 x 80% = 13371,28).

Potrivit lui, CNAS nu a ţinut cont de majorarea salariului de funcţie şi de vechimea în muncă în postul de judecător, luând ca bază salariul precedent, stabilind mărimea pensiei pentru vechime în muncă de 9.464 de lei lunar.

Reprezentanţii instituţiei i-au răspuns că nu există temei pentru recalcularea pensiei. „Potrivit documentelor din dosarul de pensionare, începând cu 1 septembrie 2007 reclamantului i s-a stabilit pensia pentru vechime în muncă ca judecător, în proporţie de 80% din salariul funcţiei de judecător al Judecătoriei Botanica, funcţie deţinută la momentul stabilirii iniţiale a pensiei, care a constituit 3.640 de lei lunar. În conformitate cu art. 32 al Legii cu privire la statutul judecătorului, pensia judecătorului se recalculează ţinându-se cont de mărimea salariului lunar al judecătorului în exerciţiu. Astfel, la data de 01.01.2013 mărimea pensiei a fost recalculată, odată cu majorarea salariilor judecătorilor (…), reieşind din salariul judecătorului şi a constituit – 4.816 de lei lunar. Prin Legea cu privire la salarizarea judecătorilor a fost majorat salariul judecătorilor ţinându-se cont de nivelul instanţei judecătoreşti şi de vechimea în muncă în funcţia de judecător. Ulterior, mărimea pensiei a fost recalculată, ținându-se cont de majorarea salariului judecătorului în exerciţiu, potrivit Legii cu privire la salarizarea judecătorilor, luându-se în considerație și vechimea în muncă în funcţie de judecător, la data stabilirii pensiei pentru vechime în muncă, care în prezent este în mărime de 9.464 de lei lunar”, potrivit referinţei reprezentanţilor CNAS, prezentate în instanţa de fond.

Magistrata Maria Ţurcan de la Judecătoria Chişinău, sediul Centru, a admis integral cererea de chemare în judecată a lui Ion Pleşca şi a dispus ca CNAS să recalculeze pensia preşedintelui Curţii de Apel Chişinău. Din hotărâre reiese că nici reclamantul, nici pârâtul nu au fost prezenţi la examinarea cauzei.

Casa Naţională de Asigurări Sociale a contestat hotărârea dictată la 24 iunie 2017. Recent, Curtea Supremă de Justiţie a admis demersul preşedintelui Curţii de Apel Chişinău, Ion Pleşca, cu privire la strămutarea cauzei la o altă instanţă de acelaşi grad. Magistraţii CSJ au dispus la 2 august ca această cauză să fie judecată la Curtea de Apel Comrat.

Hotărârea depersonalizată a primei instanţe

 

Decizia CSJ de la 2 august

Averea lui Ion Pleşca în 2016

Anticoruptie.md
07/08/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii