Preşedintele Organizaţiei de tineret a PD, eliberat din funcţia de membru al Colegiului de evaluare a performanţelor judecătorilor

Anastasia Nani
06/04/2016
Alexandru Cauia, în cadrul evenimentului PD. Foto: pdm.pd

Alexandru Cauia, decanul Facultăţii de Drept a ULIM, ales la sfârşitul săptămânii trecute preşedinte al Organizaţiei de tineret a Partidului Democrat, a fost eliberat din funcţia de membru al Colegiului de evaluare a performanţelor judecătorilor. Juristul a depus cererea privind eliberarea sa după ce portalul Anticoruptie.md a scris că el ar face parte din echipa PD de mai mulţi ani şi că a ocupat postul de la CSM contrar legii. 

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii i-au acceptat cererea, dar nu au pus în discuţie faptul că din iunie 2015, atunci când Alexandru Cauia a câştigat concursul, a fost în incompatibilitate. Potrivit site-ului PD, juristul a intrat în politică în urmă cu câţiva ani, iar în campania electorală din 2014 s-a remarcat ca lider al simpatizanţilor democraţi. 

Legea privind selecţia, evaluarea performanţelor şi cariera judecătorilor arată că membrii Colegiului din partea societăţii civile sunt obligaţi să respecte câteva restricţii impuse judecătorilor: să nu fie deputat în Parlament sau consilier în autoritatea administraţiei publice locale şi să nu facă parte din partide sau să desfăşoare activităţi cu caracter politic, inclusiv pe perioada detaşării din funcţie. 

"Atunci când a fost ales, el a declarat pe proprie răspundere că nu face parte din vreun partid. Am înţeles că, oficial, nici acum nu face parte din PD", ne-a spus Victor Micu, preşedintele CSM. 

Potrivit Nadejdei Hriptievschi de la Centrul de Resurse Juridice, CSM nu a demonstrat suficientă diligenţă la verificarea compatibilităţilor. "Este foarte straniu că în hotărârea privind concursul nici nu au indicat detalii despre incompatibilităţile prevăzute de Legea privind selecţia, evaluarea performanţelor şi cariera judecătorilor, aceste cerinţe extrem de importante fiind trecute cu vederea. În mod normal, CSM ar trebui să fie extrem de atent la asemenea chestiuni. În orice stat democratic unde Justiţia se vrea idnependentă, organul de autoadministrare judecătorească este extrem de vigilent faţă de membrii pe care îi aleg, mai ales când este vorba despe membri de partid, având în vedere potenţialul pericol pentru independenţa Justiţiei", a comentat experta.

Anastasia Nani
06/04/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii