Președintele Parlamentului pune presiune pe Curtea Constituțională pentru a nu constata elementele constituiente dizolvării Legislativului

Madalin Necsutu
09/04/2021
PSRM

Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi (foto centru), a transmis vineri un demers prin care solicită interpelarea unui aviz al Consiliului Europei în privința Sesizării cu privire la constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea actualului Parlament.

„În aceste condiții, exprim reticența în raport cu intenția Președintelui Republicii Moldova de a iniția procedura dizolvării Parlamentului, manifestată prin Sesizarea nr. 71 f din 29 martie 2021 cu privire la constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a. În contextul enunțat, dat fiind impactul major al speței atât pentru societate, cât și pentru statul de drept, în vederea obținerii unei opinii echidistante, consider eminamente necesar și vă solicit interpelarea avizului amicus curiae al Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept a Consiliului Europei în privința subiectului relatat în Sesizarea nr.71 f/2021”, a scris Greceanîi în demersul său.

De altfel, mai mulți membri importanți ai Partidului Socialiștilor, printre care și ministrul Justiiei Fadei Nagacevchi, încearcă în aceste zile să facă presiuni pe Curtea Constituțională, în contextul în care aceasta ar trebui să decidă pe 15 aprilie în privința unei sesizări a președintelui Maia Sandu privind dizolvarea Parlamentului. Igor Dodon și Partidul Socialiștilor se opun vehement acestei mișcări, la care s-au raliat tacit sau vocal și celelalte forțe din Parlament, cu excepția PAS.

Madalin Necsutu
09/04/2021

Comentarii