Președintele raionului Ștefan-Vodă riscă să rămână fără funcție. Cum semna acesta contracte către propria firmă din bani publici

Irina Odobescu
27/11/2020
Foto: stefan-voda.md

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis, vineri, un act de constatare pe numele președintelui raionului Ștefan Vodă, Maxim Vasile, pentru încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese.

Conform actului de constatare, Maxim Vasile nu a informat în scris ANI despre conflictul de interes real cu firma transport la care a fost director și deține în prezent acțiuni. Actualul președinte de raion nu a soluționat conflictul de interese, a emis și semnat acte, inclusiv prin intermediul unei persoane terțe în favoarea firmei de transport cu care avea interese personale.

„Până a deveni președinte de raion, subiectul a fost director al unei societăți pe acțiuni cu activitate în domeniul transportului rutier de călători, cu un capital social de peste 776.000 de lei și 25 de rute regulate. În octombrie 2019, în calitate de director al firmei de transport, acesta depune o cerere către fostul președinte al raionului Ștefan Vodă în care solicită amânarea unui concurs, anunțat pentru atribuirea dreptului de deservire a două rute regulate raionale pe direcția Palanca - Ștefan Vodă și Copceac - Ștefan Vodă.

Ulterior, peste o lună, subiectul este ales președinte de raion și renunță la calitatea de director al firmei de transport, dar își menține cele 5.038 de acțiuni în cadrul firmei. Astfel, acesta abrogă o dispoziție a fostului președinte de raion prin care era anunțat concursul pentru deservirea celor două rute. Prin urmare, ceilalți concurenți transportatori sunt eliminați din concurs și generează noi posibilități favorabile fostei sale firmei de transport în eventualitatea organizării a altor concursuri pe viitor”, scrie în comunicatul emis de ANI. 

În cadrul controlului, inspectorul de integritate a mai stabilit, că în august 2020, subiectul emite o dispoziție pe care o semnează vicepreședintele raionului prin care se acceptă atribuirea spre deservire a două rute pe direcția Copceac - Ștefan Vodă aceleiași firmei de transport în care președintele raionului are interese economice.

Dacă actul emis de ANI va rămâne definitiv actualul președinte al raionului Ștefan Vodă riscă să fie demis din funcție și să nu mai dețină dreptul de a avea vreo funcție publică sau de demnitate publică timp de trei ani. Acesta va fi înscris și în Registrul Interdicțiilor.

Irina Odobescu
27/11/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii