Președinția, obligată de Curtea de Apel să ofere Centrului de Investigații Jurnalistice date despre persoanele decorate cu distincții de stat

Anticoruptie.md
23/02/2016

Magistrații Curții de Apel Chișinău au admis pe jumătate apelul Centrului de Investigații Jurnalistice prin care am cerut obligarea Președinției să ne ofere informație despre persoanele decorate cu distincții de stat de către președinții țării din 2001 până în prezent, precum și actele prin care șefii statului au respins candidaturile judecătorilor propuși să fie promovați sau numiți în funcție.

Judecătorii au dat curs primului punct și l-au respins pe cel de-al doilea. Astfel, Președinția ar urma să ne furnizeze informații despre persoanele decorate cu distincții de stat. Decizia a fost dictată după ce, în noiembrie 2015, Judecătoria sectorului Buiucani al Capitalei a respins acțiunea CIJM.

Cele două solicitări de informație au fost trimise la Președinție încă în luna mai 2015. În prima, CIJM a cerut biografiile persoanelor care au fost decorate din anul 2001 până în 2015 cu distincţii de stat: Ordinul Republicii, Ordinul de Onoare, Ordinul Gloria Muncii, Ordinul Meritul Civic şi Ordinul Ștefan cel Mare, precum și detalii privind meritele concrete față de stat ale fiecărei persoane decorate. Președinția a refuzat să ofere această informație, făcând referire la protecția datelor cu caracter personal.

În a doua solicitare, jurnaliştii Centrului au cerut toate actele trimise de șefii statului în perioada 2001-2015 în adresa Consiliului Superior al Magistraturii prin care au fost respinşi candidaţii la funcţia de judecător, la cea de preşedinte sau vicepreşedinte de instanţe şi judecătorii care urmau să fie promovaţi la curţile de apel. Și în acest caz reprezentanții Președinției au invocat datele cu caracter personal.

Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au obținut și au analizat însă actele privind promovarea magistraților. Ne-am convins că documentele conțin informații de interes public, fiind folosite la realizarea anchetei "Judecătorii «cu nouă vieți»"

Președinta completului de judecată a fost Nina Cernat, cea care a figurat într-o anchetă realizată acum câțiva ani de Centrul de Investigații Jurnalistice. În urma acelui articol, fosta preşedintă a Colegiului civil şi contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie a ajuns în centrul unui scandal mediatic. Reporterii au dezvăluit în 2012 că judecătoarea locuieşte într-un imobil de lux din Capitală, trecut pe numele soacrei sale, o pensionară trecută de vârsta de 80 de ani. Bătrâna a cerut în instanţă despăgubiri de câteva zeci de milioane de lei de la firma ce a ridicat complexul pentru că aceasta nu a executat la timp lucrările de construcţie. Curtea de Apel Chişinău i-a acordat 25 de milioane de lei drept prejudiciu moral şi material, dar CSJ a casat hotărârea. Sesizaţi de Oleg Efrim, fostul ministru al Justiţiei, procurorii au refuzat să înceapă urmărirea penală.

Anticoruptie.md
23/02/2016Become a Patron!

Comentarii