Președinția R. Moldova va solicita CEDO și Comisiei de la Veneția să se pronunțe asupra deciziilor, considerate abuzive, ale Curții Constituționale

Cornelia Cozonac
08/06/2019

Președinția Republicii Moldova califică hotărârile Curții Constituționale privind neconstituționalitatea convocării ședinței Parlamentului și alegerea noii conduceri a Legislativului drept abuzive, cu depășirea atribuțiilor. Președinția este decisă să solicite Curții Europene pentru Drepturile Omului și Comisiei de la Veneția să se pronunțe asupra corectitudinii deciziilor luate de înalta curte. Despre aceasta a comunicat pe pagina sa de Facebook consilierul prezidențial, Maxim Lebedinschi.        

„Cu referire la ultimele Hotărâri ale Curții Constituționale, le considerăm ca fiind un abuz de drept din partea Judecătorilor Curții. Curtea a depășit competențele sale încercând prin decizie de inadmisibilitate de facto să facă o pretinsă interpretare. Această hotărâre constituie o îngrădire directă a dreptului de a alege și a fi ales a deputaților din Parlamentul Republicii Moldova, mandatul cărora se încearcă a fi restrîns în mod ilegal. Constituția expune în mod clar care sunt împuternicirile deputaților și care sunt termenii legali. La fel, hotărârea de astăzi a Curții este o depășire a prevederilor Constituționale care are drept scop uzurparea calității de deputat”, a scris consilierul prezidențial.

„Astfel, în zilele apropiate va fi înaintată o Cerere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului prin care va fi solicitată constatarea abuzului comis de Curtea Constituțională a Republicii Moldova, cu aplicarea măsurilor de asigurare. La fel, va fi solicitată și opinia Comisiei de la Veneția cu privire la aceste abuzuri de drept”, a precizat oficialul.

Curtea Constituțională a declarat „neconstituţională Hotărârea adoptată de deputaţii Parlamentului Republicii Moldova de legislatura a X-a din 8 iunie 2019 pentru alegerea doamnei Zinaida Greceanîi în funcţia de preşedintă a Parlamentului” la fel ca și „actele legislative (legile, hotărârile) adoptate de deputaţii Parlamentului Republicii Moldova de legislatura a X-a la data de 8 iunie 2019 şi ulterior”.

Cornelia Cozonac
08/06/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii