Președinții și vicepreședinții partidelor politice, avertizați de ANI

Anticoruptie.md
10/04/2024
colaj CIJM

Autoritatea Națională de Integritate a venit cu un apel către președinții și vicepreședinții partidelor politice, membrii organelor executive centrale ale partidelor politice, indiferent de denumirea pe care o au acestea conform statutului partidului, despre obligativitatea de a depune declarația de avere și interese personale. Avertizarea vine în contextul ultimelor modificări legislative survenite în Legea nr. 133/2016 privind declararea averii și a intereselor personale. 

Așadar, conform noilor prevederi, președinții și vicepreședinții partidului politic, membrii organelor executive centrale ale partidelor politice vor trebui să achiziționeze în mod individual semnătura electronică; să consulte Regulamentul privind modul de completare a declarației de avere și interese personale în formă electronică și Ghidul utilizatorului pentru depunerea  declarației de avere și interese personale în formă electronică. Totodată, să depună în termenul stabilit declarația de avere și interese personale în formă electronică. 

Aceeași sursă precizează că termenul de depunere a declarației pentru anul 2023 se prelungește până la data de 30 aprilie 2024 inclusiv. 

Menționăm că lista subiecților declarării a mai fost completată și cu alte categorii, după cum urmează:

- angajații autorităților/instituțiilor publice la autogestiune, cu excepția angajaților care desfășoară activitați auxiliare - de secretariat, de protocol, administrativ-gospodăresc, tehnice, precum și a angajaților autorităților/instituțiilor publice din domeniul sănătății, culturii, educației și cercetării;

- persoanele cu funcții de conducere ale subdiviziunilor din cadrul instituțiilor publice bugetare, cu excepția persoanelor cu funcții de conducere care gestionează subdiviziuni cu atribuții in domeniul activităților auxiliare - de secretariat, de protocol, administrativ-gospodăresc, tehnice;

- persoanele cu funcții de conducere a subdiviziunilor și persoanele cu funcții de control din cadrul întreprinderilor de stat și ale întreprinderilor municipale, societăților comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, cu excepția persoanelor cu funcții de conducere care gestionează subdiviziuni cu atribuții în domeniul activităților auxiliare - de secretariat, de protocol, administrativ-gospodăresc, tehnice. 

Precizăm că inițiativa legislativă înregistrată de către deputatul din fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”, Lilian Carp, a fost aprobată în lectura a doua în februarie curent. 

Anticoruptie.md
10/04/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii