Pretinsele forțe de ordine din Transnistria au reținut, abuziv, peste 50 de tineri în Zona de Securitate

Ilie Gulca
22/09/2020

Structurile de forță din regiunea transnistreană au reținut, la 18 septembrie 2020, aproximativ 50 de tineri, inclusiv minori, în localitatea Gâsca, mun. Bender, zonă cu regim sporit de securitate. Pretinsele forțe de ordine din stânga Nistrului consideră că tinerii ar fi participat la acțiuni „propagandistice” organizate de organizații neguvernamentale. Asociația Promo-LEX condamnă aceste violări ale drepturilor omului și regretă că tinerii din stânga Nistrului devin un paravan pentru acțiunile abuzive ale administrației de la Tiraspol.

Deși în presa afiliată regimului secesionist nu se menționează asociația care a organizat evenimentul, este difuzată o discuție la care participă președintele Centrului de informație și asistență juridică „Apriori”, Evgheni Dunaev, o organizație din Tiraspol, care apără drepturile omului în stânga Nistrului.

„Băieții nu numai că au fost puși la pământ fără niciun temei, dar și au fost arestați și le-au fost aduse acuzații grave. La sectorul de miliție au fost bătuți, după spusele lor. Nu le-a fost permis accesul la avocat”, a spus Dunaev.

Avocatul Stepan Popovschi susține că 30 de tineri au fost transportați la sediul „miliției din or. Bender” și au fost reținuți pentru mai mult de trei ore. Structurile de forță au aplicat forța fizică împotriva unor tineri și minori.

„Celor peste 30 de persoane le-au fost întocmite procese-verbale administrative pentru că ar fi încălcat cadrul legal local cu privire măsurile epidemiologice. Stepan Popovschi consideră procesele-verbale abuzive și ilegale. Fiind contestate, acestea urmează a fi examinate în viitorul apropiat de către așa-zisa judecătorie locală din or. Bender”, se menționează într-un comunicat al Asociației Promo-Lex.

Promo-LEX constată că materialele difuzate de presa afiliată administrației de la Tiraspol relevă mai multe abuzuri grave ale structurilor de forță din regiunea transnistreană a Republicii Moldova: 

privarea ilegală de libertate în lipsa unor motive concrete și, evident, în lipsa unor împuterniciri legitime; aplicarea excesivă a forței la etapa de reținere; încălcarea regimului sporit de securitate; implicarea mass-mediei locale în abuzurile structurilor de forță din regiunea transnistreană; intimidarea și hărțuirea organizațiilor societății civile.

Ilie Gulca
22/09/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii