Prețul pentru gazele rusești. Gazprom cere Moldovei să renunțe la Acordul de liber schimb cu UE ​

Ilie Gulca
27/10/2021
Șeful Gazprom, Aleksei Miller, și președintele Rusiei, Vladimir Putin

Gazprom a propus Moldovei, potrivit Financial Times, să își „reajusteze” Acordul de Liber Schimb și Aprofundat cu UE și să amâne reformele sale pe piața energetică în schimbul unui preț mai mic la gazele naturale.

„În cadrul negocierilor din luna curentă, Gazprom a spus oficialilor moldoveni că ar reduce prețul la gazele naturale dacă Chișinăul este pregătit să adapteze Acordul de liber schimb cu UE”, scrie publicația britanică, facând trimitere la „surse apropiate discuțiilor”.

Gazprom vrea de asemenea ca Moldova să își amâne implementarea regulamentului UE, Pachetul III Energetic, în domeniul pieței energetice, care prevede liberalizarea și permisiunea unei mai mari competiții, adaugă sursa citată, citând aceleași surse.

„Liberalizarea pieței gazelor va afecta Gazprom și Moldovagaz, subsidiara acesteia în Moldova, care deține și operează rețeaua de gaze din Moldova. Moscova și-ar dori ca Moldova să abandoneze Acordul de Liber Schimb și Aprofundat cu UE, iar în schimb să adere la Uniunea Euroasiatică”, scrie publicația britanică.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, Andrei Spînu, a declarat luni în cadrul unei conferințe de presă că negocierile cu Gazprom se vor axa pe datoria la gaze acumulată începând cu 1994. 

Moldovagaz și Gazprom au prelungit pe 30 septembrie contractul pentru furnizarea de gaze naturale până la sfârșitul lui octombrie.

În această lună, Republica Moldova va importa gaze naturale la prețul de piață – aproximativ 790 de dolari pentru o mie de metri cubi. De asemenea, TASS precizează că în 2020 Moldova a plătit în medie 148,87 dolari pentru o mie de metri cubi.

Negocierile moldo-ruse s-au încheiat vinerea trecută fără rezultat. Agenția de presă rusească TASS a transmis că există „riscuri mari” ca de la 1 noiembrie să nu mai fie livrate gaze naturale rusești Republicii Moldova.

Potrivit agenției, partea rusă a propus un preț „corect” de piață cu oferirea unei reduceri de 25%, însă delegația moldovenească a insistat asupra reducerii prețului de două ori sub cel de piață.

„Singura condiție impusă de Rusia, în schimbul acordării reducerii de 25%, a fost restituirea în decurs de trei ani datoriei acumulare de Republica Moldova pentru anii precedenți în valoare de aproximativ 700 milioane de dolari (fără Transnistria).

Ilie Gulca
27/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii